Biciklističkom stazom spajaju se Podstrana i Split

Napokon će se pješakom i biciklističkom stazom spojiti Podstrana i Split. Naime, Općina Podstrana krajem prošle godine od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobila je Odluku o financiranju...

Napokon će se pješakom i biciklističkom stazom spojiti Podstrana i Split.

Naime, Općina Podstrana krajem prošle godine od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobila je Odluku o financiranju projekta Morsko riječna šetnica i biciklistička staza “Podstrana walk & bike” u iznosu 8,5 mil. kuna za izgradnju šetnice i biciklističke staze na dionici obale od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac.

Projekt se financira kroz ITU mehanizam Urbane Aglomeracije Split, a na njemu se radilo zadnjih 4 godine. Ukupan iznos projekta je 10.007.479,41 kn, dok je iznos koji financira EU 8.506.357,49 kn.

Kroz projekt izgraditi će se biciklistička staze u dužini 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremiti biciklistička staze uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1610 m čime će se ukupno izgraditi i opremiti u ukupnoj duljini 1,97 km.

Cilj projekta Morsko riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk & bike“ je poboljšanje i razvoj biciklističke infrastrukture unutar Općine Podstrana, a samim time i unutar  Urbane aglomeracije Split. Projektom se potiče biciklizam kao alternativna vrsta prometa s nultom stopom emisije CO2 što će doprinijeti ukupnom smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.  Cilj je, također, izgradnjom novih i opremanjem  biciklističkih staza i putova, spajanje više naselja unutar Općine Podstrana te spajanje dviju JLS (Podstrane i Splita) kako bi se povećala ukupna  dužobalna mobilnost na području Urbane aglomeracije Split.

Također, važno je za istaknuti kako cijela mreža biciklističkih staza i biciklističkih ruta kroz Općinu Podstrana ucrtana je u Euro Velo 8 – Mediterranean Route. EuroVelo 8 ruta nastoji povezati cijelu regiju Mediterana, počevši od Cadiza na zapadu do Cipra na istoku s ciljem uspostave kvalitetne cikloturističke rute slijedeći načela održivog prometa i turizma.

Više o cijeom projektu saznajte OVDJE

Foto: Općina Podstrana

Vijesti: