Župan Bajs prozvao Vladu zbog zanemarivanja kontinentalog turizma

Jučer je održana konferencije za medije na kojoj je župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs govorio o mjerama pomoći kontinentalnom turizmu te prozvao Vladu zbog zanemarivanja kontinentalnog turizma.  No, krenimo...

Jučer je održana konferencije za medije na kojoj je župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs govorio o mjerama pomoći kontinentalnom turizmu te prozvao Vladu zbog zanemarivanja kontinentalnog turizma. 

No, krenimo redom.

Na konferenciji za medije, simbolički održanoj na agroturizmu “Na malenome brijegu”, župan Damir Bajs istaknuo je važnost Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za turistički razvitak Bjelovarsko-bilogorske županije. 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 50 OPG-ova bavi se pružanjem turističkih usluga, a ukupno ih djeluje više od 500 koji se bave proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, voćnih likera i drugih proizvoda koji jačaju turističku ponudu.

Naši OPG-ovi pružaju jedinstveni doživljaj opuštanja u prekrasnoj prirodi, upoznavanja s baštinom i uživanja u domaćim gastronomskim proizvodima. Pred nama je vikend s povoljnom vremenskom prognozom i pozivam sve hrvatske građane da, sada kad su popustile epidemiološke mjere, posjete neke od OPG-ova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te podrže naše vrijedne ljude koji žive od plodova svoga rada.”, izjavio je Bajs.

Upravo s ciljem razvoja turizma Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisat će Javni poziv za prikupljanje ponuda za oglašavanje i promociju turističkih subjekata i proizvoda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem poticanja domaćih i stranih turista da odmor provedu na kontinentu. 

Navedeni Javni poziv odnosit će se i na pakete turističkih agencija koji uz smještaj moraju sadržavati i cjelokupan doživljaj destinacije, a koji uključuje: wellness ponudu, eno-gastro ponudu, aktivni odmor, kulturnu ponudu i druge sadržaje.

Budući da je Vlada ukinula promociju kontinentalnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica namjerava promovirati isključivo turizam na moru, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije sama će omogućiti promociju turističkim subjektima na području županije, poručio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Foto : Bjelovarsko-bilogorska županija

Na tiskovnoj konferenciji bilo je riječi o Vladinim mjerama za pomoć subjektima pogođenima epidemijom koronavirusa u turističkom sektoru, a župan Bajs je tom prilikom prozvao Vladu zbog zanemarivanja kontinentalnog turizma. 

“Od Vlade očekujem da produži mjere za očuvanje radnih mjesta po modelu ‘3 plus 3’, osobito za OPG-ove, kako bi se osigurala likvidnost i opstanak turističkih subjekata na kontinentu. PDV za sve grane u turizmu potrebno je smanjiti na jedinstvenu stopu od 10 posto, osobito za agencijske aranžmane, koji su iznimno bitni za kontinentalni turizam. Svi subjekti iz sektora turizma, a osobito OPG-ovi, trebaju dobiti pristup beskamatnom kreditiranju za potrebe obrtnog kapitala i investicije. To su nužne mjere ako želimo održivi razvoj turizma na kontinentu s ciljem privlačenja domaćih i stranih gostiju”, naglasio je župan Damir Bajs.

ŽUPAN BAJS PROZVAO VLADU ZBOG ZANEMARIVANJA KONTINENTALNOG TURIZMA

·U slučaju kontinentalnog turizma radi se o potpuno drugačijem pristupu razvoja, no to do sada kroz aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice nije primjetno, naglasio je Bajs te dodao:

“Od mjera pomoći do naglaska u komunikaciji, turizam Hrvatske gleda se isključivo kroz morski turizam, pri tome zapostavljajući gotovo sve aspekte kontinentalnog turizma, a naročito seoski turizam čiji su nositelji OPG. Takav stav očit je i u promotivnim materijalima, poput spotova HTZ-a, u kojima se Hrvatska predstavlja isključivo kroz destinacije i prizore obale i priobalja, dok se kontinentalnom dijelu Hrvatske daje minoran prostor. Postoji konsenzus kako se MINT i HTZ trebaju puno aktivnije uključiti u razvoj i promociju kontinentalnog turizma, pri tome imajući na umu temelj uspješnosti turističke priče, a to su obiteljska seoska gospodarstva koja svojom ponudom i proizvodima stvaraju sinergiju s kulturno-povijesnom baštinom i prirodnim ljepotama” ističe Bajs.

Kontinentalni turizam uglavnom se zasniva na velikom broju jednodnevnih dolazaka turista na manifestacije i događanja, a najveći pokretači turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su upravo manifestacije poput Božićne priče obitelji Salaj, Terezijane, Vinodara, Bjelovarskog sajma, koje su zajedno generirale preko pola milijuna dolazaka domaćih i stranih gostiju.

Foto: SalajLand

Zabrana održavanja manifestacija teško je pogodila turizam kontinentalnog dijela Hrvatske, pa tako i Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je Bajs te dodao kako kontinentalni turizam pokazuje izuzetan potencijal za daljnji razvoj hrvatskog turizma i ukupne turističke ponude tijekom cijele godine, no njegov udio za sada čini tek 3% prihoda od turizma. “U uvjetima nametnutim trenutnom krizom, ograničenim kretanjem i društvenom distancom, kontinentalni turizam će kroz vikend izlete i dulje boravke, primarno domaćih turista, dobiti na važnosti i povećati prihode. Uz prirodne i kulturne znamenitosti, ključni faktor uspjeha kontinentalnog turizma su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja se uz svoju primarnu djelatnost proizvodnje hrane, bave i ugostiteljstvom” istaknuo je Bajs.

Razvoj OPG-ova usmjerenih na turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji krenuo je od skromna 2 OPG-a 2010. godine do današnjih 50. U proteklom desetljeću je upravo zahvaljujući OPG-ovima broj dolazaka turista porastao za 171%. a broj noćenja za 354%, dok su većina uparvo domaći gosti. “Kriza donosi i priliku, a to je učinkovito povezivanje OPG-a sa subjektima kontinentalnog, prije svega, seoskog turizma” zaključio je Bajs.

Naslovna fotografija: TZ Bjelovarsko-bilogorska županija

Povezane vijesti: