Blagi oporavak potražnje za radom

Nakon slabljenja potražnje za radom u svibnju i lipnju, OVI indeks u srpnju upućuje na oporavak s obzirom na rast indeksa u iznosu od 1,9 posto u odnosu na...

Nakon slabljenja potražnje za radom u svibnju i lipnju, OVI indeks u srpnju upućuje na oporavak s obzirom na rast indeksa u iznosu od 1,9 posto u odnosu na srpanj 2018.

Ipak, zbog nešto snažnijeg pada tijekom protekla dva mjeseca, prosječna vrijednost indeksa u prvih sedam mjeseci ove godine niža je za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Niža potražnja za radom u prvih sedam mjeseci 2019. u odnosu na 2018. moguće reflektira i nešto slabije pokazatelje u turizmu ove godine, budući da među objavljenim online oglasima i dalje najveći dio zauzimaju zanimanja koja pripadaju upravo turističkom sektoru, ističe se u analizi Ekonomskog institut Zagreb.

Izvor: Ekonomski institut, Zagreb

Najtraženija zanimanja u proteklom mjesecu bila su prodavač, konobar, kuhar

Jednako kao i u srpnju prošle godine, najtraženija zanimanja u proteklom mjesecu bila su prodavač, konobar, kuhar, vozač i skladištar, koja su činila preko 35 posto ukupno objavljenih oglasa.

Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa na godišnjoj razini dali su upravo oglasi za zanimanja prodavača i konobara, dok su najviše negativno doprinijeli oglasi za zanimanje informatičara. U tek nešto manje od 2 posto oglasa naznačeno je da je poželjno zapošljavanje stranaca, najviše za zanimanja programera i informatičara.

Zanimljivo, u objavljenim oglasima tijekom srpnja tražilo se manje svih razina obrazovanja u odnosu na godinu ranije, osim niskokvalificiranih i kvalificiranih radnika za kojima je potražnja na godišnjoj razini porasla.

U srpnju je blago pala i potražnja za radom u središnjoj Hrvatskoj (koja čini 60 posto svih objavljenih oglasa), dok je potražnja za radom u ostalim regijama rasla u odnosu na srpanj 2018. 

Povezane vijesti: