Bol prvo otočko mjesto u Splitsko dalmatinskoj županiji koje je osiguralo uslugu antigenskog testiranja za goste

Turistička zajednica Bola osigurala punkt za brzo antigensko testiranje za sve turiste Bola na Braču. Kako bi omogućili svojim gostima što ugodniji i sigurniji boravak u Bolu, Turistička zajednica...

Turistička zajednica Bola osigurala punkt za brzo antigensko testiranje za sve turiste Bola na Braču.

Kako bi omogućili svojim gostima što ugodniji i sigurniji boravak u Bolu, Turistička zajednica Bola dogovorila je poseban punkt za brzo antigensko testiranje. Punkt je dogovoren u suradnji s ordinacijom opće medicine dr. Markice Tomića, a u funkciji je od danas ( utorka, 13. travnja 2021. ).

Zahvaljujući njima, posjetitelji će vrlo brzo imati podatke radi li se o COVID-19 ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji. Bol je ujedno i prvo otočko mjesto u Splitsko dalmatinskoj županiji, koje je osiguralo uslugu antigenskog testiranja, što je još jedan od pokazatelja odgovornosti ovog mjesta te ozbiljnih priprema za predstojeću sezonu.

Protokol prijave je dolazak u ambulantu i prijava liječniku prije puta, a to se odnosi na one turiste kojima treba brzi antigenski test za prelazak granice. Tijekom travnja provest će se i cijepljenje većine turističkih djelatnika, a do kraja svibnja očekuje se procijepljenost lokalnog stanovništva od 50%“, navodi direktor TZ Bola, Markito Marinković.

Ono što je važno za sve turiste je naravno sigurnost, no i da znaju kako u destinaciji imaju punkt za testiranje na Covid19, jer sasvim je sigurno da će se za povratak tražiti negativni testovi. Također, ključno je da gosti znaju i cijenu testiranja kako bi mogli planirati svoje putovanje. Iz TZ Bola ističu kako će cijena testa s prijevodom iznositi 250 kuna.

Na pitanje koja su očekivanja za ovogodišnju sezonu, Marinković ističe kako ima interesa i konkretnih rezervacija, no kako je teško išta planirati dok su granice zatvorene. U destinaciji su svi spremni i proveli su sve sigurne protokole, kao i punkt za testiranje za sve turiste. “Konkretnih rezervacija ima za glavnu sezonu (srpanj i kolovoz), dok za lipanj ima upita, ali čeka se zadnji trenutak. Naravno sve ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Ono najvažnije je da smo mi kao destinacija spremni i da smo proveli sve sigurnosne protokole” zaključuje Marinković.

Da je posao odrađen kako treba govori i činjenica kako je komunikacija na terenu odrađena sa svim dionicima. Tako je Zračna luka Brač u pripravnosti, a trenutno ima najavljene letove iz Ljubljane, Düsseldorfa, Zagreba, Beča i Linza. 

Letovi se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji, a početak zračnog prometa očekuje se u drugoj polovini svibnja“, rekao je direktor Zračne luke, g. Tonči Peović, te dodao kako će se testiranje na Covid antigenskim testovima organizirati na poziv organizatora putovanja ili aviokompanije.

Krajem travnja planira se otvaranje i prvih bolskih hotela, u kojima će gostima biti dostupne maske za lice, a provodit će se sve potrebne i definirane epidemiološke mjere i protokoli. 

Jedinstvena plaža Zlatni rat, duga 500 metara, jedna je od rijetkih koja, uz puno poštivanje epidemioloških mjera, može smjestiti oko 2500 kupača. Na plaži će se redovito dezinficirati ležaljke, a kupači će imati na raspolaganju dezinfekcijska sredstva te osiguran razmak od 2 m između ležaljki.

U svakom slučaju, najvažnije je posložiti logistiku i infrastrukturu na terenu te kao i u slučaju Bola na Braču, jasno komunicirati sve sigurnosne protokole, punkt za testiranje kao i cijenu testiranja. To je prvi preduvjet za otvaranje prema turizmu, kao i “osobna higijena” prije bilo kakve kampanje na emitivnim tržištima. Bravo za proaktivnost Bola na otoku Braču.

Foto: TZ Bol

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN