Borisu Žgombi novi mandat predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK

Na današnjoj izbornoj sjednici Udruženja putničkih agencija HGK održanoj u HGK Županijskoj komori Split za predsjednika Udruženja je po drugi puta izabran Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea. Za zamjenika...

Na današnjoj izbornoj sjednici Udruženja putničkih agencija HGK održanoj u HGK Županijskoj komori Split za predsjednika Udruženja je po drugi puta izabran Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea. Za zamjenika predsjednika izabran je Jurica Glavina,direktor splitske tvrtke Eklata, dok je za tajnicu Udruženja izabrana Saša Zrnić iz Sektora za turizam HGK. 

Izazovi za našu branšu su iz dana u dan sve intenzivniji, od aktualnih događanja u zemlji i u za nas najvažnijim emitivnim tržištima, do traženja inovativnih turističkih proizvoda i primjene novih tehnologija kojima ćemo našu ponudu približiti kako dosadašnjim, tako i novim potrošačima. Kako bismo odgovorili ovim zahtjevima, nužno je što prije uskladiti domaće uvjete poslovanja, prije svega to je donošenje fleksibilnijega Zakona o radu, zatim snižavanje stope PDV-a u turizmu u skladu s nama konkurentnim zemljama Mediterana te adekvatno reguliranje posebnoga postupka oporezivanja turističkih agencija“, istaknuo je Žgomba. 

Također, Žgomba je poručio kako je HGK pravo mjesto za dijalog o tim pitanjima te razvoj najboljih prijedloga kako bi državnim institucijama olakšali donošenje što kvalitetnijih zakona na području svakodnevnoga poslovanja turističkih agencija. Pozvao je i sve članice da se aktivno uključe u rad Udruženja za dobrobit hrvatskoga turizma i svih njegovih dionika. 

Osim izbora, ključna tema sjednice bile su izmjene u regulativi osiguranja kod putničkih agencija. Dijelove tih propisa koji se tiču agencija nazočnima je prezentirala predstavnica HANFA-e. 

Udruženje putničkih agencija HGK broji 1768 članova, član je Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), gdje Boris Žgomba obnaša i funkciju člana Upravnog odbora. 

Neke od ključnih aktivnosti Udruženja posljednjih godinu dana bile su edukacije za prilagodbu zakonskim promjenama koje su nastupile izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, priprema za provođenje EU Direktive o paket i povezanim aranžmanima, GDPR te aktivnosti vezane za problematiku posebnoga postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN