camino imota

Camino Imota kao zasebni turistički proizvod i motiv dolaska

Nova dionica hrvatske mreže Puta svetog Jakova je Camino Imota, a danas je drugi dan Camino Imota vikenda koji traje i sutra kada će se hodočasnicima podijeliti potvrde o obavljenom...

Nova dionica hrvatske mreže Puta svetog Jakova je Camino Imota, a danas je drugi dan Camino Imota vikenda koji traje i sutra kada će se hodočasnicima podijeliti potvrde o obavljenom hodočašću. Camino de Santiago ili Put sv. Jakova je mreža hodočasničkih puteva koji iz cijele Europe vode prema svetištu sv. Jakova Apostola u Santiago de Composteli, trećem po važnosti svetištu kršćanstva nakon Rima i Jeruzalema. Camino je 1987. Vijeće Europe proglasilo kulturnom rutom Europe kao “glavnu cestu Europe”. Camino je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine. Danas su Camino hodočasničke rute razvijene širom Europe, te doživljavaju iznimnu popularnost. U Hrvatskoj tradicija ovog hodočašća ima preko 800 godina.

Popularizacija španjolskog Camina dožvjela je vrhunac hollywoodskim filmom The Way koji je financirala Turistička zajednica regije Navarra u Španjolskoj koja ima najviše koristi od rute koju godišnje prelaze milijune hodočasnika iz cijelog svijeta. Nakon Krka koji je u Camino obitelj ušao 2019. godine i Imotska krajina dobila je dionicu ove najpoznatije mreže hodočasničkih putova.

camino imota

“Sudionici dolaze iz Zagreba, Osijeka, Splita, Makarske… Tome treba pridodati i hodočasnike iz Imotske krajine i mjesta u našoj blizini. Svoj dolazak potvrdio je i predsjednik Bratovštine svetog Jakova iz Slovenije, koja broji oko 3500 članova”, rekao je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota, koja je s Bratovštinom svetog Jakova, organizator trodnevne manifestacije Camino Imota koja ima za cilj popularizirati imotsku Camino stazu.

Hodočasničke rute danas doživljavaju veliku popularnost, a procjenjuje se kako ih godišnje prehoda oko milijun i pol ljudi. Ono što je nekada bio isključivo hodočasnički put, danas je ujedno i pustolovina za brojne hodače, ali i izvrsna turistička priča za domaćine. Tako će hodočasnička staza Camino Imota nastati zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Imota i Bratovštine svetog Jakova koja je službeni predstavnik Hrvatske u nadbratovštini Svetog Jakova koja djeluje u Santiago de Composteli.

“Nakon Camino Imota vikenda nastavit ćemo s označavanjem i markiranjem staze. Radi se o velikom poslu, jer na stazi se nalazi preko 200 oznaka. Za desetak dana očekujemo i predstavljanje nove aplikacije i karte Camino Imota” , najavio je Kolovrat.

Camino Imota će prolaziti pokraj izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, ali i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Na ukupno 12 lokaliteta nalazit će se i prigodni pečati za hodočasničke putovnice kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu Turističke zajednice Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu Međugorje – Sinj, u sklopu hrvatske mreže putova Sv. Jakova. Ova dionica je koncipirana i kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Imotske krajine. Aktivnosti i planiranja započela su početkom 2020. godine, a u siječnju ove godine od Hrvatske turističke zajednice, iz Fonda za udružene turističke zajednice, Turistička zajednica Imota dobila je sredstva za prvu fazu ovog projekta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN