Cappelli: Obiteljski smještaj je postao nekretninski biznis, mi smo za kvalitetan obiteljski smještaj

Izvor: HRT / Foto: Mint

U emisiji ‘A sada Vlada’ gostovao je ministar turizma Gari Capelli, gdje je govorio o aktualnim izmjenama Zakona u turizmu te najavio i konačno izmjenu Zakona o turističkom zemljištu, koji bi trebao otvorio prostor za nove investicije.

Rekao je da će Vlada riješiti 6 najbitnijih zakona u turizmu, nedavno je riješen Zakon o turističkim uslugama, sada imamo Zakon o ugostiteljskim uslugama, paket 3 Zakona i još će krajem godine, zajedno s ministrom Goranom Marićem, Zakon o turističkom zemljištu – što je pak točka na i u turizmu koji će dovesti dodatne investicije.

Pojasnio je važnost ova 3 zakona koji se nisu mijenjali 17 godinama, ovi zakoni su napravili svoje, napravili su od Hrvatske turističku destinaciju, iamo je smisla i kvalitetu. Hrvatska mora iskoračiti, ići u nove zahtjeve tržišta, idemo na drugačiju organizaciju, dodao je. Govoreći o boravišnoj pristojbi, nju će decentralizirati i o njezinoj visini će odlučivati na lokalnoj razini – gradovi i općine će davati svoje prijedloge, a županije će donijeti visinu boravišne pristojbe. Cappelli se osvrnuo i na turističke članarine – ubacili smo neke nove obveznike poput banaka, a neke smo skinuli, one kojima je to bio čisti parafiskalni namet.

Poseban foksu biti će na total quality managemetnu, te ministar poziva sve da krenu na taj projetk jer to je mjerljivost svega što turističke zajednice rade, a i grad kao destinacija. Moramo mjeriti do koje razine smo došli u turističkoj ponudi, smatra.

Cappelli: Obiteljski smještaj je postao nekretninski biznis

Ljetos se komentiralo da apartmani nisu dovoljno popunjeni, no moramo reći da smo došli do brojke od 56.000 kreveta više u privatnom smještaju, pa na isti broj gostiju moramo reći da imamo manjak. Kazao je da na današnji dan imamo 7% više gostiju nego lani i to je neki maksimum koji smo mogli dostići, moramo nesrazmjer obiteljskog smještaja, kampova i hotela dovesti na jednu razinu, no to će tržište reći.

Trenutno je omjer 56% obiteljskog smještaja naspram niti 15% hotelskog, a ostalo su kampovi. Problem je u tih 56% privatnog smještaja jer ih imate 71% sa tri zvjezdice. Mi smo za kvalitetan obiteljski smještaj, on je nekada bio socijalna mjera, više nije, postao je nekretninski biznis, a mi smo protiv toga, rekao je.

Do polovice listopada traje savjetovanje, zatim će se razmatrati sve kritike i prijedlozi, očekuje da, osim dobronamjernih, ‘šminkerskih’ kritika, očekuje da bi paket zakona mogao biti na Vladi krajem listopada.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje

POVEZANE VIJESTI:

HAJKA NA OBITELJSKI SMJEŠTAJ I MOGUĆE POSLJEDICE

HUB: NIJE LOGIČNO DA SE OD BANAKA, KOJE NE OBAVLJAJU REGISTRIRANU TURISTIČKU ILI USLUŽNU DJELATNOST, OČEKUJE DA PODLIJEŽU ZAKONU O TURISTIČKIM ČLANARINAMA

U MINISTARSTVU TURIZMA PREDSTAVLJEN NACRT PRIJEDLOGA PAKETA TURISTIČKIH ZAKONA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN