Cappelli: Od ovog tjedna moglo bi biti riješeno pitanje granica sa Slovenijom

Od danas smo u trećoj fazi popuštanja mjera, što podrazumijeva ponovnu uspostavu putničkog, željezničkog prometa, rad ugostiteljskih objekata, djelomično otvaranje granica, otvaranje dućana u šoping centrima, ukinute su propusnice,...

Od danas smo u trećoj fazi popuštanja mjera, što podrazumijeva ponovnu uspostavu putničkog, željezničkog prometa, rad ugostiteljskih objekata, djelomično otvaranje granica, otvaranje dućana u šoping centrima, ukinute su propusnice, dakle, slobodno kretanje itd.. sve preduvjete za turizam.

Gostujući u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je okolnim zemljama poslana poruka da je Hrvatska počela funkcionirati na turistički način, bez obzira na sve mjere koje postoje.

Vrlo je jasna stvar: može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na nekakvo jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički” rekao je ministar.

Što se tiče vaučera putničkim agencijama, otvorilo se pitanje osiguranja istih, što je Cappelli istaknuo kako Država to nije preuzela na sebe, nego kako putničke agencije imaju svoje osiguranje. “Mi nismo išli na fazu odgovornosti kao država, da garantiramo povratak tih sredstava. To su agencije koje imaju svoj dio osiguranja, moraju imati, pa se ja nadam da su se tako pokrili” ističe Cappelli te je dodao kako se trenutno razgovara za vaučere i za hotelijere.

Zanimljivo, Njemačka je odbila sistem vaučera, ali je zato smanjila PDV s 19 posto na 7 posto restoranima i kafićima, a pitanje osiguranja vaučer bi u budućnosti moglo biti problematično, ako tvrtke neće moći vraćati novac.

Udruženje hotelijera HGK traži od Vlade nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta još tri mjeseca. To podrazumijeva plaćanje minimalca. Hotelijeri mogu očekivati raspravu oko toga u naredno vrijeme unutar Vlade, rekao je ministar. “Postoji mogućnost da reprogramiramo sustav stalnih sezonaca. Na Vladi ćemo raspravljati o tome, rekao je dodavši kako je hotelijerima bitan i moratorij na kredite

Od ovog tjedna mogli bi biti riješeno pitanje granica sa Slovenijom

Što se tiče granica postoji jedna zamka ističe Cappelli. “Mi otvorimo granice, no problem je što druge države traže da kada se gost/državljanin vraća u svoju državu, mora 14 dana u samoizolaciju. Dakle, njih na neki način sprečava država iz koje dolaze da uopće dođu u Hrvatsku. Sa Slovenskom stranom, danas i sutra razgovaraju epidemiolozi, a mislim da ćemo do kraja tjedna imati raščišćenu situaciju mogućnosti prelaska granice što se tiče slovenskih državna bez ikakvih problema. Nemaju samoizolaciju u Hrvatskoj, niti u Sloveniji – i tada kreće onaj pravi promet” izjavio je Cappelli te dodao kako će se voditi bilateralni razgovori sa sličnom epidemiološkom situacijom damo taj protok turista da mogu iz jedne zemlje u drugu, a što se tiče trećih zemlja poštovat će se dogovor na razini EU da se do 15.lipnja na teritoriju EU ne dolazi iz trećih zemlja.

/ / / Preporuke i upute kojih su se dužni pridržavati hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku

/ / / Croatian and foreign nationals entering the Republic of Croatia must comply with these recommendations and instructions

Govoreći o otkazivanju rezervacija, ministar kaže kako smo svibanj “u potpunosti izgubili”, a većinom je izgubljen i šesti mjesec. “Prihode računamo između 25 i 30 posto. Prošle godine smo, s domaćim tržištem, ostvarili negdje oko 20 milijardi eura. Mi smo radili sve ankete, tj. procjene. Radili smo procjenu od 60-90 posto gubitaka. Mislim da bismo mogli odraditi negdje između 25 i 30 posto. Prva tri mjeseca nije sve izgubljeno, ali jedan veći dio je izgubljen. Iako je to samo 5 posto prometa, negdje 480 milijuna eura je na razini tih pet posto prva tri mjeseca. Negdje oko 2  milijarde i 250 milijuna eura je četvrti, peti i šesti mjesec. Taj će dio biti praktički potpuno izgubljen. Računamo da smo u prvih šest mjeseci izgubili oko 2 milijarde i 200, 400 milijuna eura. Najbitniji su nam sedmi, osmi i deveti mjesec, gdje se ostvaruje 63 posto prometa” zaključio je Cappelli.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN