Centar za posjetitelje Medvedgrad do kraja godine otvara svoja vrata

U velikoj dvorani budućeg Centra za posjetitelje na Medvedgradu održana je završna medijska konferencija projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica”. Na konferenciji su predstavljeni...

U velikoj dvorani budućeg Centra za posjetitelje na Medvedgradu održana je završna medijska konferencija projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica”.

Na konferenciji su predstavljeni realizirani radovi na uređenju cjelokupnog kompleksa tvrđave Medvedgrad, ali i dugo priželjkivanog Centra za posjetitelje Medvedgrad. Osim uređenja Centra za posjetitelje Medvedgrad, projektom je predviđeno i uređenje biciklističkih ruta, signalizacije unutar granica Parka, te obogaćivanje edukativne i interpretativne ponude putem osmišljavanja niza programa.

Projekt “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica” ugovoren je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 37.726.252,75 kuna, od čega je 29.695.351,77 kuna ukupni prihvatljiv trošak. Projekt sufinanciraju Europska unija s 24.223.502,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 2.921.296,22 kuna.

Ideja o uređenju Centra za posjetitelje na Medvedgradu postoji otkada je Javna ustanova “Park prirode Medvednica” sredinom 2010. godine preuzela Medvedgrad na upravljanje.

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća Medvedgrad je bio prepušten propadanju, kada počinju arheološka istraživanja lokaliteta. Tijekom devedesetih godina Medvedgrad je obnovljen te je dobio današnji izgled. Ipak, tek povlačenjem sredstava iz Europske unije, ostvarena je mogućnost da se napokon u okviru Medvedgrada uredi Centar za posjetitelje. Projekt obuhvaća uspostavu posjetiteljskog centra na prostoru srednjovjekovnog grada Medvedgrada i nadogradnju održive posjetiteljske ponude Parka.

Centar će sadržavati:

  • Informacijski centar sa suvenirnicom i sanitarnim čvorom – prihvat i informiranje o Parku
  • Suvremeno opremljenu multifunkcionalnu dvoranu – za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica
  • Središnji burg na otvorenom – za održavanje raznih manifestacija
  • Ugostiteljski objekt
  • Multimedijalne izložbe – interpretacija tajanstvenih priča o planini i čovjeku i prirodi koja ga okružuje

Glavni sadržaji Centra za posjetitelje Medvedgrad bit će smješteni na tri lokacije u Medvedgradu.

Tako će primjerice u Južnoj kuli biti realiziran stalni postav izložbe “U kraljevstvu drevnih šuma”, a na kruništu Južne kule bit će Vidikovac. U prostoru Velikog Palasa nalazit će se stalni postav izložbe “Začarana povijest”, ali i multifunkcionalna dvorana te ugostiteljski prostor. U Malom Palasu planiran je postav izložbe “Tajne drevne planine” sa zanimljivim izloškom Kazališta sjena te prikazom srednjovjekovne smočnice.

Završetkom realizacije projekta izgradnje Centra za posjetitelje Medvedgrad, krajem ove godine, osigurat će se sadržaji za posjetitelje i njihov boravak u prirodi, stvorit će se novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom baštinom, unaprijedit će se turistička ponuda, a posljedično će se otvoriti i nova radna mjesta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN