Hrvatska ima tri predstavnika među TOP 100 održivih globalnih destinacija svijeta

Već sedmu godinu međunarodna zaklada Global Green Destination ( GGD ) okuplja svjetske održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim praksama destinacija diljem svijeta koje...

Već sedmu godinu međunarodna zaklada Global Green Destination ( GGD ) okuplja svjetske održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim praksama destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika.

Pričajući svoje priče, organizacije za upravljanje destinacijama mogu biti priznate za rješenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme s kojima su se suočile. S obzirom da se turistički sektor proteklih godina suočava s vrlo izazovnim vremenima, iz GGD-a navode kako treba slaviti otpornost i naporan rad destinacija da postanu odgovornije.

Hrvatska ima tri predstvanika među TOP 100 održivih globalnih destinacija svijeta

Mali Lošinj i Destinacija Lika su već prošle godine uvršteni na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija, a nastavkom kvalitetnog rada međunarodna zaklada Global Green Destination koja okuplja svjetske održive turističke destinacije jučer je na danima zelenih destinacija predstavila popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2021. godinu na kojem se ponovno nalazi i destinacija Lika, Mali Lošinj, ali i po prvi puta ove godine i Istra.

Mali Lošinj je nagrađen u kategoriji „Kultura i zajednica“ zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac, Lika Klaster s pričom „Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije“ u kategoriji „Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe“ te Istra s pričom „Palud – Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima“ u kategoriji „Priroda i ekoturizam“.

Tako Hrvatska ove godine ima tri predstvanika među 100 održivih globalnih destinacija svijeta, što je svakako veliki uspjeh za naš turizam.

Prijave je ocjenjivao tim iz Global Green Destination, državni stručnjaci i partneri Green Destination kao i članovi zaklade Green Destination. Iz Klastera Lika Destination ističu kako se kod predaje prijave ove godine su destinaicje morale ispunjavati 30 kriterija što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

“Osim kriterija morali smo predati i priču dobre prakse koju smo i ove godine fokusirali na lokalne proizvode s oznakom Lika Quality jer smatramo da je upravo  povezivanje lokalnih proizvođača s ostatkom turističkih dionika, na čemu mi u klasteru radimo od prvog dana,  jedan od glavnih faktora razvoja u Lici. Obzirom da smo zahvaljujući našoj priči dobre prakse ponovno uvršteni na popis TOP 100, zaključujemo da isto smatraju i svjetski stručnjaci iz područja turizma i održivog razvoja koji su sustav Lika Quality izdvojili kao jedinstven i uspješan primjer kojeg bi svi trebali slijediti, na što smo iznimno ponosni. navode iz Klastera Lika Destination te dodaju kako je ovo ovo priznanje još jedna potvrda kako Klasteru Lika Destination uspješno ostvaruju svoje ciljeve te destinacijsku promociju provode u ispravnom smjeru i u skladu sa svim svjetskim trendovima. 

Inače, destinacija Lika po mnogočemu je posebna. Na području na kojem je gotovo 60% površine zaštićeno nalazi se 8 zaštićenih prirodnih područja od čega su čak 3 nacionalna parka. Velik udio čiste prirode omogućuje rast i uzgoj kvalitetnih namirnica što su u Klasteru Lika Destination prepoznali prije nekoliko godina kada je klaster i osnovan.

Jedini turistički klaster u Lici osnovan je s ciljem turističke promocije destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki prema načelima održivog razvoja pod sloganom „Smart sustainable destination“. 

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u svojoj kategoriji zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac. Restauriranjem broda te njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.

Drveni jedrenjak loger „Nerezinac“ vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. „Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu, odnosno i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger „Nerezinac“ bila je uključena kompletna lokalna zajednica – više od 200 lokalnih osoba sudjelovalo je u procesu obnove i izgradnje interpretacijskog centra na brodu loger. To je izvrstan primjer kako, u integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima, dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.“ izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Projekt Loger Nerezinac također je u finalu izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (ECTN).

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN