Nagrada Red Dot za dizajn etikete biodinamičkih vina Šuran

Etiketi Vina Šuran, vinarije čiji se rad temelji na načelu biodinamičke poljoprivrede, dodijeljena je međunarodna nagrada na području dizajna Red Dot. Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada za...

Etiketi Vina Šuran, vinarije čiji se rad temelji na načelu biodinamičke poljoprivrede, dodijeljena je međunarodna nagrada na području dizajna Red Dot. Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada za dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i koncepte dizajna. Svojim originalnim rješenjem zaslužan za nagradu je rovinjski Studio Tumpić/Prenc, već nagrađivan ovim važnim priznanjem.

Biodinamička vina dobivena su od grožđa tretiranog samo posebnim prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Studio Tumpić/Prenc predočio je tu aktivnost kroz prikaz slojeva tla, dok mikroorganizme predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane. Tekst na etiketi maksimalno je smanjen te nevidljiv golom oku, no potrošaču je ponuđeno povećalo integrirano u poklopac posebno dizajnirane kutije u kojoj se boca nalazi.

“Etiketa u potpunosti prikazuje ono što radimo, a ujedno može biti i edukativna. Biodinamičkim pristupom rada u polju želja nam je dobiti što jaču biljku sa što boljim plodom, sa što više snaga u sebi, a od takvoga se ploda i bez ijednog enološkog sredstva može napraviti odlična vina”, rekao je rovinjski vinar Petar Šuran, koji je odlučio svoj pristup upotpuniti i vrhunskim dizajnom ambalaže.

Ovaj rad studija Tumpić/Prenc već je prepoznat i nagrađen na natjecanjima kao što su European Design Award i Ideja X.

“Osim što nam pružaju prepoznatljivost kao dizajnerima, vjerujemo da takva priznanja pomažu i proizvođačima za koje radimo. Kako biodinamička poljoprivreda nije jako poznat proces, htjeli smo promovirati proizvod tako da se ljudima pred očima otkrivaju uzbudljive i skrivene vrijednosti ove tehnike”, izjavio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija.

Ove su godine 24 člana žirija odabrala najbolje između više od 20 tisuća prijavljenih radova, a svečanost dodjele nagrada održat će se 12. studenog. Nagrađeni projekti bit će predstavljeni na internetskoj stranici organizatora te u tiskanom godišnjaku.

Fotografije: Studio Tumpić/Prenc

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN