Dogovorena isplata nadoknade za fiksne troškove ugostiteljima prije podmirenja računa

Nakon sastanka Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva financija te predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja na temu mjera pomoći turističkom sektoru, u subotu 30. siječnja Porezna uprava je objavila nadopunjenu uputu...

Nakon sastanka Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva financija te predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja na temu mjera pomoći turističkom sektoru, u subotu 30. siječnja Porezna uprava je objavila nadopunjenu uputu temeljem koje će poduzetnici koji podnesu zahtjev dobiti nadoknadu za fiksne troškove prije plaćanja pristiglih računa, što moraju izvršiti u roku od osam dana od pristizanja nadoknade. 

Uz potpore za očuvanje radnih mjesta, velikom dijelu ugostitelja iznimno je važna pomoć u pokrivanju svih ili dijela fiksnih troškova, poput zakupa prostora, pričuve, električne energije, vode, plina, troškova komunalnog otpada. 

Tako je na sastanku dogovoreno da nadoknadu fiksnih troškova imaju svi poduzetnici kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite 8. siječnja produžena mjera obustave rada, a koji u siječnju ove godine bilježe pad prihoda, odnosno primitaka od najmanje 60 posto u odnosu na siječanj 2020. godine. Uz njih, pravo na naknadu fiksnih troškova ostvaruju i svi poduzetnici koji su s radom započeli tijekom prošle godine, a koji u siječnju ove godine bilježe pad od najmanje 60 posto u odnosu na studeni 2020. godine. 

Uz mjere za očuvanje radnih mjesta, upravo je nadoknada za fiksne troškove ugostitelja, a koji se mogu popeti do desetke tisuća kuna mjesečno, ključna za ekonomski opstanak velikog broja ljudi zbog čega je ovaj postignuti dogovor iznimno značajan“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja istaknula je: „Zahvalni smo na ovom konkretnom pomaku koji će, zasigurno pomoći većem broju ugostitelja, nego li je to bio slučaj u prosincu. I dalje naglašavamo važnost horizontalne primjene kriterija na koji način će biti moguće raditi kada popuste mjere. Ugostitelje i resorna ministarstva čeka maratonska dionica za oporavak od Covid krize, a obostrana suradnja preduvjet je za dobar start.

Osim već spomenutih fiksnih troškova, novost je da je u njih uvršten i mjesečni trošak softverske opreme za fiskalizaciju. Mali pomak naprijed, no koji je trebao doći puno ranije, te svakako ne dovoljan za spas cijelog sektora.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN