Domaća putovanja u Turskoj porasla za 10,4% u trećem kvartalu

U Turskoj se potrošnja od domaćeg turizma povećala za gotovo 10,4 posto u posljednjem tromjesečju 2019., objavio je u srijedu Turski statistički institut (TurkStat). Na putovanjima u razdoblju od...

U Turskoj se potrošnja od domaćeg turizma povećala za gotovo 10,4 posto u posljednjem tromjesečju 2019., objavio je u srijedu Turski statistički institut (TurkStat).

Na putovanjima u razdoblju od srpnja do rujna, stanovnici Turske potrošili su gotovo 4,1 milijardu američkih dolara, u usporedbi s 3,4 milijarde dolara u istom tromjesečju.

Podaci iz trećeg tromjesečja pokazali su kako su se turisti upustili u 24,3 milijuna putovanja, što je gotovo 2,9 posto manje na godišnjoj razini.

Domaća putovanja s jednim ili više od jednog noćenja pala su za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini te ih je bilo 31,9 milijuna.

U periodu od srpnja do rujna prosječni izdatak bio je oko 129 američkih dolara.„Najveći porast od 36,1 posto zabilježen je u zdravstvenim izdacima, 21,1 posto u ostalim izdacima (sport, zabava, obrazovanje, nakit, zlato, srebro, tepisi i ćilimi), dok su izdaci za smještaj bili 14,3 posto“, navedeno je u priopćenju.

Primarni razlog tih putovanja bili su posjete rodbini (60,5%), a zatim putovanja, slobodno vrijeme i odmor s 33,8 posto te zdravlje s 3 posto.

Izvor / Foto: TurkStst /Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN