Domaće putničke agencije na b2b putovanju u Slavonij: Kako upoznati Slavoniju u četiri dana?

Turistički prostor istočne Hrvatske, koji obuhvaća pet slavonskih županija i zajednički se promovira pod brendom “Slavonija”, obogaćen je s nekoliko novih turističkih sadržaja. Posebno je značajna i ohrabrujuća činjenica kako...

Turistički prostor istočne Hrvatske, koji obuhvaća pet slavonskih županija i zajednički se promovira pod brendom “Slavonija”, obogaćen je s nekoliko novih turističkih sadržaja. Posebno je značajna i ohrabrujuća činjenica kako je riječ o projektima i sadržajima koji su uspjeli potencijale pretvoriti u konkretan sadržaj i zajednički nude još jednu iznimno privlačnu sliku Slavonije.

U cilju rasta organiziranih turističkih dolazaka u Slavoniju, jačanja lokalnog gospodarstva, osnaživanja Slavonije na turističkoj slici Hrvatske kroz novu kampnju i narativ “Zemlja priča i more doživljaja”, regionalne turističke zajednice klastera Slavonija i Hrvatska turistička zajednica organizirali su tematsko studijsko putovanje u Slavoniju za predstavnike domaćih putničkih agencija.

Važan je naglasak na domaće putničke agencije, jer pravo putničke agencije su ključni za razvoj kontinentalnog turizma, kao i fokus na domaćeg gosta.Prema riječima direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Rujane Bušić Srpak, sudionici studijskog putovanja bili su oduševljeni novim sadržajima i ponudom.

Pozvali smo domaće putničke agencije preko sustava Hrvatske gospodarske komore UHPE, UTPAH-a i HOK-a. Kriterij za odabir agencija koje će sudjelovati na ovom putovanju, s obzirom na ograničen broj zbog epidemioloških razloga, je bio da su to agencije koje u svojoj ponudi već imaju nešto s područja Slavonije. Nas pet direktora turističkih zajednica s ovog područja prošli smo kroz listu prijavljenih i napravili izbor onih koji možda mogu najbrže početi raditi neke nove programe za Slavoniju zato što imaju određena iskustva rada programa u Slavoniji” navodi Bušić Srpak te dodaje kako su tako dobili grupu od 16 sudionika.

Spačva / Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Tema studijskog putovanja su novi sadržaji za boravak u prirodi, ruralnom prostoru i enogastronomiji. Studijsko putovanje koje je trajalo četiri dana za cilj je imalo upoznati putničke agencije s novim turističkim programima u Slavoniji, a obuhvatilo svih pet slavonskih županija, od Noskovaca preko Papuka i put Garčina sve do Vukovara i Erduta.

Cilj putovanja je predstaviti novi sadržaj i novu ponudu iz područja boravka u prirodi, ruralnom prostoru i eno-gastronomije. Prostor županije je i geografski velik, puno je tu putovanja i kilometara i puno vremena ode na putovanja između destinacija i zato nismo htjeli na tom putovanju pokazivati već nešto što je otprije poznato ili što je netko vidio ili kroz medije vidio. Išli smo na nove sadržaje što privatnih što javnih investicija u temi koje sam navela” dodaje Bušić Srpak.

U petak je održana i B2B radionica između sudionika putovanja i domaćih agencija s područja Slavonije, kako ističe Bušić Srpak pozvali su i slavonske agente da se upoznaju s potencijalnim partnerima. “Cilj je da im oni budu ovdje partneri i produžena ruka za tehničke stvari, organizaciju, prihvat tj. lokalni partner pošto ipak oni najbolje poznaju svoju destinaciju” zaključuje Bušić Srpak.

Dolje u tekstu donosimo itinerer od četiri dana koje su prošle agencije. A to je samo jedan dio itinerera koji se mogu doživjeti u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Slavonija već sada ima toliko za ponuditi, samo je treba otkriti i izaći iz svoje komforne zone.

One agencije koje prve to prepoznaju bit će u prednosti, kao i uvijek, dok će druge i dalje ovisiti samo o ljetnoj sezoni. Okrenite se oko sebe, ne morate gledati daleko, sam pogledajte Mađarsku, Sloveniju, Austriju i sasvim je jasno kako kontinentalni turizam ne da ima potencijala, nego funkcionira tijekom cijele godine.

Tri dana Slavonije, Baranje i Srijema u Zagrebu

Nastavak zajedničkih aktivnosti klastera Slavonija u ovom oslabljenom postcovid vremenu je zajednički nastup na Festivalu Weekend destinacija / Week & Slavonija (03. – 05. lipnja 2021) a koji će se održati u Zagrebu, točnije u AvantGarden Event Squareu.

Turistički klaster Slavonija ( Turističke zajednice županija Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske ) predstaviti će atrakcije, sadržaje i enogastronomiju istoka Hrvatske uz b2b radionice, networking i glazbeni program svake večeri.

Više informacije potražite OVDJE

ITINERER ZA PUTNIČKE AGENCIJE: Kako upoznati Slavoniju u četiri dana: priroda, ljudi i hrana

Putovanje je započelo u jutarnjim satima u Zagrebu, a prva postaja slavonske avanture bio je Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o UNESCO prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava–Dunav, koji je smješten u bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića. Sudionici studijskog putovanja, sudjelovali su u obilasku brojnih sadržaja za posjetitelje i multimedijskog postava, te se upoznali s ponudom i sadržajima Posjetiteljskog centra Dravska priča.

Nakon Noskovaca putovanje se nastavilo u Suhopolje, točnije u Centar za posjetitelje Dvorac Janković. Kulturna atrakcija i zaštićeno nepokretno kulturno dobro graditeljske baštine s perivojem oko njega, nedavno je obnovljena prvorazredna turističko-smještajna destinacija. Sam dvorac izgrađen je sredinom 18., a sadašnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća. Uz interaktivni prikaz povijesti obitelji Janković, posjetiteljima nudi pregled turističkih i kulturnih sadržaja Virovitičko-podravske županije, kao i prikaz Plemićke rute.

Sudionici studijskog putovanja u nastavku su upoznati s bogatstvom Virovitičkog vinogorja, uživali su u središtu Virovitice, u perivoju Dvorca Pejačević, a prvi dan slavonske ture završili su u Dvorcu Kutjevo, nekadašnjoj isusovačkoj rezidenciji, u Požeško-slavonskoj županiji

Sljedeći dan započeo je upoznavanjem s prirodnim ljepotama Slavonije. Iz Kutjeva put je vodio prema Velikoj, odnosno prema Parku prirode Papuk, prvom geoparku u Hrvatskoj. Jedna od novijih atrakcija je Kuća panonskog mora, jedinstveno mjesto koje svjedoči o prošlosti “slavonskog arhipelaga”. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom. 

/ / / Kuća Panonskog mora atraktivna senzacija u Parku prirode Papuk

Nakon što su doznali više o povijesti, sudionici studijskog putovanja uživali su u još jednoj atrakciji Papuka, Adrenalinskom parku Duboka u kojem su uz stručno vodstvo imali prigodu isprobati neke od brojnih sadržaja adrenalinske top atrakcije ovog dijela Hrvatske.

/ / / Prijedlog za vikend pun adrenalina uz boravak na svježem zraku: Adrenalinski park Duboka

Iz Požeško-slavonske gosti su se uputili prema Brodsko-posavskoj županiji, gdje je prva stanica bila Nova Gradiška, točnije Slavonski dućan, gdje se mogu kupiti najfiniji slavonski proizvodi i suveniri. Priča je to koja povezuje domaća obiteljska-poljoprivredna gospodarstva i delicije koje se ne propuštaju.

/ / / Prvi autentični slavonski dućan za gastro-šopingholičare

Nakon upoznavanja s autohtonim slavonskim proizvodima uslijedilo je upoznavanje s vinarijom Stupnički dvori u Brodskom Stupniku i brojnim sadržajima na Ranču Ramarin u Garčinu, a u večernjim satima drugi dan putovanja završio je u najstarijem urbanom naselju Europe, Vinkovcima, odnosno Vukovarsko-srijemskoj županiji.

/ / / Najstariji europski grad šokačkih Romea i Julije

Treći dan studijskog putovanja započeo je u općini Nijemci, vožnjom brodom Sveta Katarina. Nijemci doživljavaju pravi turistički procvat, ponuda se stalno nadopunjuje, a otvaraju se i novi smještaji u domaćinstvima, odnosno OPG-ima. Nijemci su blisko geografski povezani s novim projektom, Otočkim virovima, odnosno Bioekološko-edukacijski centar Virovi. Šetnja poučnim stazama Spačvanske šume i vožnja biciklima, samo su dio bogate ponude koju su gosti isprobali, nakon čega su krenuli put Vukovara.

/ / / Otočki virovi – rijeka, potok ili močvara? Prirodna atrakcija za koju ne znamo gdje izvire ni kamo uvire

No prije dolaska u Grad heroj posjetili su jedinstveni objekt privatnog smještaja Ladanjska kuća Maras u Marincima. Riječ je o velikom kompleksu u ruralnom području koji je prihvatljiv za različite tipove organiziranih grupa ili pojedinaca. U Vukovaru su posjetili memorijalno područje “Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” u sklopu kojeg središnje mjesto zauzima obnovljeni Vodotoranj, najviša i najuočljivija građevina u Vukovaru. Tu je i nezaobilazan Muzej vučedolske kulture.

/ / / UPOZNAJTE MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE PUTEM VIRTUALNE ŠETNJE I KVIZA

/ / / Vukovarski vodotoranj u društvu najpoznatijih svjetskih tornjeva

Iz Vukovarsko-srijemske županije studijsko putovanje nastavilo se u Osječko-baranjskoj, točnije u Erdutu, gdje je upriličen obilazak i degustacija vina Erdutskog vinogorja. Treći dan putovanja završio je u Baranji, točnije u Karancu.

/ / / Jedna od najvećih europskih vinskih bačvi skriva se u Erdutu, a u njoj se od supruge skrivao grof i kartao

Posljednji dan studijskog putovanja započeo je B2B radionicom u kojoj su sudjelovali sudionici putovanja i domaće, slavonske agencije. Uslijedio je odlazak na Beljski vidikovac, koji se nalazi na Beljskoj vinskoj cesti iznad Karanca i obilazak OPG-a Matijević u Suzi, gdje su gosti isprobali Baranjski kulen. Nakon obilaska Vinarije Josić i Katoličkog surduka putovanje je završilo panoramskom vožnjom kroz Park prirode Kopački rit.

/ / / Zašto ovog proljeća ne smijete zaobići Kopački rit i Baranju

Naslovna fotografija: Dvorac Eltz – Vukovar, Miroslav Šlafhauzer

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN