Dronovi-novi vladari neba

Jesu li turističke destinaicje spremen za kontrolu i registarciju bespilotnih letjelica?

Prema procjenama stručnjaka Amerikanci će za Božić kupiti preko milijun dronova što samo dokazuje kako počinje nova era i kako polako, ali sigurno dronovi preuzimaju primat nad nebom.

Vijest o rapidnoj prodaji dronova uzburkala je duhove u Federalnoj administraciji za transport ( FAA ) stoga su odmah oformili radnu skupinu kao i upute o besplatnoj registraciji. Naime, svi dronovi će se morati registrirati zbog sigurnost i uvođenja reda nad američkim nebom. Iz FAA ističu kako svakodnevno primaju izvješća o potencijalno nesigurnim „operacijama“ dronova, inače još uvijek klasificirani kao Unmanned aircraft system-UAS, te kako su se viđenja dronova od strane pilota udvostručila između 2014. i 2015. godine. Razni incidenti su se već događali za bespilotnim letjelicama na velikim sportskim događanjima kao i letovima u blizini zrakoplova.

Iz tih su razloga FAA odlučili da je potrebno donijeti regulativu i sve dronove registrirati. “Registracija će pomoći kako bi bili sigurni da operateri znaju pravila i da sa njima upravljaju sigurno i odgovorno. Kada neće letjeti tj. upravljati sigurno sa dronovima, moraju znati da će biti posljedica ” ističu iz FAA

Pohvalno je što FAA registraciju i cijeli postupak usuglašuje sa raznim udrugama za bespilotne letjelice, te provodi agresivnu edukativnu kampanju i obrazovanje s ciljem sigurnog rukovanja bespilotnim letjelicama. Otvorena je i posebna web stranica za registarciju, kao i aplikacija za pametne telefone. Svaki vlasnik letjelice pri registraciji  će dobiti identifikacijski broj, a brojevi moraju biti na dronovima u trenutku od kada polete, kako bi ih policija mogla identificirati u slučaju prekršaja tj. nesreće. Bespilotne letjelice su u kratkom vremenu postale veliki hit zbog pada cijene, uslijed čega je došlo hiperprodukcija raznih letjelica, koje možete kupiti već od 40$ preko e-baya.

Europa još razmišlja o registraciji, a zanimljivo će vidjeti kako će se sa tim “problemom” nositi turističke destinacije?

Svaki dan smo svjedoci nevjerojatnih snimki iz zraka, koje su do nedavno bile rezervirane samo za rijetke sretnike. Svaki novi turistički promotivni video jednostavno mora imati snimke snimljene dronovima, koje stvaraju totalnu novu dimenziju.

Snimke su zapanjujuće, uostalom pogledajte ovaj fenomenalan Timelapse video Dubrovnika, švicarskog fotografa Christin Necker-a, za koji je i dobio nagradu za najbolji timelaps video u Los Angelesu

Izvor: Christin Necker Youtube / https://vimeo.com/cnphotography


Zamislite da u jednom trenutku u Dubrovniku na nebu leti 20 dronova? Tko i kako će ih kontrolirati? Tko će odgovarati ukoliko se dogodi neka nesreća ili još gore dođe li do sudara letjelica ili možebitnih oštećenja nekih turističkih atrakcija?

Uskoro ćemo imati i taj scenario, te bi se turističke destinacije, pogotovo one koje su atraktivne zbog prirodnih ili drugih znamenitosti, morale pozabaviti ovim problemom. Svakako kako treba regulirati letenje bespilotnim letjelicama, ali ne represivno, nego u kontekstu registracije i edukacije na obostranu korist, kako turističkih destinacija tako i vlasnika bespilotnih letjelica.

Nova era je tu, dronovi polako preuzimaju primat nad nebom na oduševljenje turističkih djelatnika, foto i video profesionalaca, ali i svih drugih grana.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN