Drugi put zaredom izdano specijalno izdanje crvenog vodiča Michelin u cjelosti posvećenom Istri

Čuvena izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi puta zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovo u cjelosti posvetila Istri. Radi se o publikaciji kakve inače Michelin...

Čuvena izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi puta zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovo u cjelosti posvetila Istri.

Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i sl., koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima.

Obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima ukupno tri restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom te 55 restorana s preporukom) u novom istarskom  izdanju, regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta – Buščina i Badi, oba iz Umaga. „Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će biti ocijenjeni od strane inspektora“ izjavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević.

Ovime je Istra ponovo uspjela napraviti iskorak i ojačati suradnju s Michelinom, što predstavlja dodatni kvalitetni alat promocije koji stavlja poseban fokus na cijelu destinaciju. Istra je već duži niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gastronomskim vodičima, a crveni Michelinov vodič zasigurno predstavlja veliko priznanje za istarsku gastronomiju.  „Ono što je ključno,  jest činjenica da nam je prostor otvoren, da imamo mogućnost da se naši ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Morali bi svi skupa cijeniti taj prostor koji nam se otvara, jer dovoljno je prisjetiti se da Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o nama, da dođete u priliku pokazati se. Danas, imamo tu poziciju, nadam se da ćemo biti mudri i znati iskoristiti ovu veliku šansu koja nam se nudi, jer popravni ispit ne postoji“ zaključuje Ivošević.

Priča o Michelinu, barem što se Istre tiče, traje gotovo deset godina, a prije tog datuma, Istra je gotovo cijelo desetljeće organizirano, predano i izuzetno kvalitetno radila na podizanju ukupne gourmet scene s osnovnim ciljem da dobije dignitet i reputaciju koja joj je nesumnjivo pripadala, no to je trebalo potvrditi u realnom životu i na tržištu. Tako je u društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, 2018. godine, s jednom Michelinovom zvjezdicom drugi puta za redom jedini ušao rovinjski restoran Monte.

Vodič Michelin – Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.

Crveni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje

Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.

Monte*, Rovinj-Rovigno

Alla Beccaccia, Valbandon

Batelina, Banjole

Badi, Lovrečica-Umag/Umagonew

Buščina, Sv.Marija na krasu, Umag-Umago new

Damir&Ornella, Novigrad-Cittanova

Konoba Čok, Novigrad-Cittanova

Konoba Morgan, Bracanija, Buje-Buie

Marina, Novigrad-Cittanova

Meneghetti, Bale-Valle

Pergola, Zambratija-Zambrattia

San Rocco, Brtonigla-Verteneglio

Sv. Nikola, Poreč-Parenzo

Wine Vault, Rovinj-Rovigno

Zigante, Livade-Levade

 

Za Vinske ceste Istre Michelin navodi kako šesnaest odabranih vinarija predstavlja najbolji odraz  vinskog turizma na poluotoku. 

Agrolaguna, Poreč

Arman Franc, Vižinada

Arman Marijan, Vižinada

Benvenuti, Motovun

Cattunar, Brtonigla

Clai, Krasica

Coronica, Umag

Cuj, Umag

Degrassi, Savudrija

Kabola, Buje

Kozlović, Momjan

Matošević, Sv. Lovreč

Meneghetti, Bale

Roxanich, Motovun

Trapan, Šišan

Veralda, Brtongila

 

Što se Cesta maslinovog ulja tiče, Michelin posebno naglašava vodič Flos Olei i činjenicu da je Istra proglašena najboljom svjetskom regijom ekstradjevičanskog maslinovog ulja te posebno izdvaja sljedeće proizvođače:

Agrolaguna, Poreč

Al Torcio, Novigrad

Basiaco, Buje

Belci, Vodnjan

Buršić, Brtonigla

Chiavalon, Vodnjan

Grubić, Bale

Ipša, Livade

Mate, Savudrija

Medea-Agroprodukt, Pula

Meneghetti, Bale

Negri , Labin

Olea BB, Rabac

Tonin, Vodnjan

Zigante, Buje

Zubin, Umag

Zeleni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje

Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu te Eufrazijeva bazilika s osvojenim najvećim brojem bodova (3*), a klasificirane kao najveća  preporuka. Slijede: Motovun, Grožnjan, Poreč, Limski zaljev, Rovinj, Brijuni, znamenitosti Pule, sakralna zbirka crvke Sv. Blaža u Vodnjanu, starogradska jezgra Labina te Plomin s dvije zvjezdice, tj. klasificirani kao preporučena mjesta za posjet. Potom Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Svetvinčenat, Sveti Lovreč, Draguć, Aleja Glagoljaša, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom, odnosno opisana kao interesantna mjesta, a na kraju popisa se nalaze još Novigrad, Oprtalj i Umag.

 

 

Beram (freske) ***

Eufrazijeva bazilika ***

Motovun-Montona**

Grožnjan_Grisignana**

Poreč-Parenzo**

Limski zaljev **

Rovinj-Rovigno**

Brijuni **

Znamenitosti Pule (Arena, Forum, Slavoluk Sergijevaca) **

Sakralna zbirka cr. Sv. Blaža, Vodnjan **

Starogradska jezgra Labina **

Plomin **

Pula – Pola *

Vodnjan – Dignano *

Bale -Valle *

Labin *

Svetvinčenat *

Sv. Lovreč *

Draguć *

Aleja Glagoljaša *

Hum *

Vrsar – Orsera *

Novigrad – Cittanova

Oprtalj – Portole

Umag – Umago

Vijesti: