Esencija turizma

Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priče. Pričajte priče

Turizam, što je ustvari turizam i kako ga definirati? Postoji puno definicija turizma, a po definiciji Svjetske turističke organizacije UNWTO službena definicija glasi „Turizam uključuje aktivnosti proizašle iz putovanja i boravka osoba izvan njihove uobičajene sredine ne duže od jedne godine radi odmora, poslovnog putovanja i drugih razloga „

Osobno gledam na turizam iz drugog kuta, te moja definicija turizma glasi: „ Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priče. Pričajmo priče. „ Kako bih bolje objasnio, „obranio“ i definirao strukturu svoje definicije turizma, pokušat ću Vam dočarati kroz dvije totalno različite priče, ali istovremeno totalno iste.

Priča 1 / JEDNA OBIČNA KARTONSKA DIPLOMA

Moje prvo poslovno iskustvo počelo je u Puli sa 16,5 godina, kada sam počeo raditi kao turistički animator i u ušao u čaroban svijet turizma. Svakog dana na bazenu u popodnevnim satima organizirali smo sportske aktivnost za goste hotela, te smo jedno popodne sa svake strane bazena stavili male golove i organizirali vaterpolo. Gosti su se prijavili, napravili smo timove i igra je mogla početi. Inače, cilj tih aktivnost je čista zabava i rekreacija za goste hotela u kontekstu aktivnog odmora i druženja roditelja s djecom. Igra je počela,te kao i uvijek bilo je puno smijeha i zabave, a na kraju turnira dijelili smo male kartonske diplome, kao podsjetnik na ljetovanje i taj trenutak zabave. Dodjela diploma, proglašenje pobjednika, malo glazbe i to je to, zasluženi odmor do večernjeg programa.

Isto vrijeme, isto mjesto, ista igra samo godinu dana kasnije.

Prilazi mi gošća iz Njemačke te mi govori: Gogo, prošle godine na ovom istom turniru vaterpola moj muž i sin osvojili su prvo mjesto, ponosno se smije te mi pokazuje fotografiju. Na fotografiji njezin muž,poslovni ured, stol i stolica te se na zidu nalazi desetine diploma, zahvalnica, priznanja te jedna mala uokvirena kartonska diploma. Da, naša diploma se nalazi na tom zidu ponosa i slave na samoj sredini i posebno istaknuta.

Bio sam pozitivno šokiran i ponosan na sebe, no tek sam kasnije shvatio pravo značenje te obične, simbolične i svima bezvrijedne diplome, koja priča priču o moći i pravom značenju turizma. Zamislite, ta jedna diploma stoji na njegovom zidu ponosa i slave pored svih drugih poslovnih dostignuća. Inače, kako je istaknula gošća, gospodin je jedan od najpoznatijih i najboljih liječnika u Njemačkoj, te mu ta diploma ima posebno i veliko značenje, veće nego sva postignuća do sada.

Pitao sam je gdje je gospodin da ga pozdravim i osobno mu se zahvalim, a gošća ističe: „Ostao je u Njemačkoj i radi, nažalost zbog svojeg posla uvijek ljetujem sama s djecom, ali prošle godine uspio je biti slobodan te smo napokon godišnji odmor proveli svi zajedno kao obitelj“

Shvaćate sada moć te diplome i turizma?

Ta diploma za gospodina predstavlja puno više od običnog kartona, podsjeća ga na vrijedne i nezaboravne trenutke, podsjeća ga na obitelj. Nažalost, tek sam godinama kasnije shvatio puno značenje te diplome, te nisam slikao tu sliku niti uzeo kontakte od gospođe. Taj trenutak i ta diploma budi snažne emocije, nezaboravni doživljaj – to je priča koju priča turizam i prava esencija turizma.

aaaa

Na spomenutom bazenu nakon 16 godina – budi lijepa sjećanja / Punta Verudela, Pula

Priča 2 / JEDNA OBIČNA VATRA I JOŠ OBIČNIJI ŠARAN NA RAŠLJAMA

Ove godine na 50.-im Vinkovačkim jesenima organizirali smo i predstavili jedan novi koncept gdje smo na jednom mjesto gostima ponudili Slavoniju u malom. Cilj je bio prezentirati Slavoniju kako bi gosti mogli vidjeti i kupiti slavonske suvenire, čuti tamburaše i kušati slavonsku kuhinju na jednom mjestu. Na lokaciji ispred glavnog šatora smjestili smo autohtone i autentične slavonske suvenire, malu pozornicu s tamburašima i pravi slavonski restoran. Restoran je imao cijelu paletu slavonske kuhinje, od čobanca, čvaraka, fiša, kulena kao i šarana na rašljama. Zanimljivo je bilo kako su se fiš, čobanac kao i šaran pekli na otvorenoj vatri te su svi mogli vidjeti kuhara na djelu.

Nalazim se u restoranu i pored mene prolazi žena s obitelji, te u jednom trenutku se zagleda i vrati se par koraka. Kako mi je privukla pažnju, ( znate ono kao u filmovima kada nešto vidiš,odmah ne skužiš, pa vratiš onaj zbunjujući pogled ) tada samo doživio nešto nevjerojatno. Gospođu je privukla obična vatra na otvorenom, ona stoji i gleda te pozove obitelj da se vrati i vidi vatru na otvorenom na kojoj se peku šarani na rašljama.

Uđu u restoran, gledaju s divljenjem tu vatru i opale jedan zajednički selfie ispred vatre i šarana. Nasmijani nešto porazgovaraju, gospođa baci još jedan pogled i nastavi svojim putem. Ne znam jesu li se vratili kasnije u restoran i probali šarana na rašljama, iskreno se nadam kako jesu jer bi u tom slučaju taj doživljaj bio potpun.

Poanta priče: Slavoncima je taj šaran na rašljama nešto što im je „svakodnevno“ i tradicionalno jelo te nemaju taj osjećaj fascinacije ili slično za istim, kada ga često konzumiraju. No, gošći koja je došla na Vinkovačke jeseni to je bio trenutak koji će sigurno pamtiti još jako, jako dugo, ako ne i zauvijek, pogotovo jer je zabilježen fotografijom. Oni su doživjeli  Slavoniju, nadam se i probali autohtonu kuhinju. Oni nemaju mogućnosti ispeći šarana na rašljama – njima je ta obična vatra na otvorenom i običan šaran na rašljama bilo jedinstveno iskustvo i doživljaj.

Taj selfie budit će im snažne emocije, nezaboravni doživljaj – to je priča koju priča turizma i prava esencija turizma.

Priprema šarana na rašljama za vrijeme 50.-ih Vinkovačkih jeseni

Priprema šarana na rašljama za vrijeme 50.-ih Vinkovačkih jeseni

 

Turizam je interakcija s ljudima, uvijek novim ljudima s kojima razmjenjuješ iskustva, mišljenja i ideje. Turizam je sklop nevjerojatnih emocija, doživljaja i priča zato se moja filozofija turizma temelji na tim činjenicama.

Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priče. Pričajte priče

Turizam je upravo to – eksplozija kreativnosti, raznolikosti, nova iskustva i uvijek put nešto novo, uzbudljivo i neistraženo – zato i je toliko intrigantan. Turizam je priča, zato pričajte priče koje bude snažne emocije i nezaboravne doživljaje – to je priča koju priča turizam i prava esencija turizma.

 

Goran Rihelj, urednik turističkog news portala HrTurizam.hr

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN