Europska komisija

Europska komisija poziva članice EU-a da drže granice otvorenima

Nakon što je Belgija jednostrano produljila zabranu za sva nevažna putovanja, a Njemačka u nedjelju zatvorila granice sa Češkom i austrijskim Tirolom, Europska komisija najavila je kako će poslati...

Nakon što je Belgija jednostrano produljila zabranu za sva nevažna putovanja, a Njemačka u nedjelju zatvorila granice sa Češkom i austrijskim Tirolom, Europska komisija najavila je kako će poslati pismo upozorenja svojim članicama.

Objavio je to na svom Twitter profilu Didier Reynards, povjerenik za pravosuđe i naglasio kako je Europska komisija zabrinuta zbog nedavnih jednostranih odluka, te kako prati situaciju u svim državama članicama.

Najavljeno pismo Europska Unija poslat će državama članicama kako bi ih savjetovala da ne zatvaraju granice zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

“Države bi morale obeshrabriti nebitna putovanja do i iz tamnocrvenih područja te izbjegavati zatvaranje granica ili zabrane putovanja” – naglasio je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand.

Kako bi se usporilo širenje koronavirusa i zaštitilo zdravlje i dobrobit svih Europljana, uvedena su ograničenja putovanja. Države članice EU-a dogovorile su koordinirani pristup ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju koronavirusa. To uključuje oznaku boje za klasifikacije regija na temelju tamošnje epidemiološke situacije.

Također su se složili oko zajedničkih kriterija koje bi trebali primjenjivati pri odlučivanju o uvođenju ograničenja putovanja, zajedničkom pristupu za putnike iz “crvenih područja” te pružanju jasnijih i pravodobnijih informacija javnosti.

“Očekujemo kako će sve zemlje Europske Unije slijediti koordinirani pristup ograničenjima putovanja na temelju zajedničkog koda boja” – dodao je Wigand na svom twitter profilu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN