Europska komisija reformira viznu politiku EU-a

Europska komisija predložila je reformu zajedničke vizne politike EU-a kako bi je prilagodila novim sigurnosnim problemima, izazovima povezanima s migracijama i novim mogućnostima koje nudi tehnološki napredak. Zahvaljujući predloženim izmjenama...

Europska komisija predložila je reformu zajedničke vizne politike EU-a kako bi je prilagodila novim sigurnosnim problemima, izazovima povezanima s migracijama i novim mogućnostima koje nudi tehnološki napredak. Zahvaljujući predloženim izmjenama Zakonika o vizama zakoniti putnici moći će lakše dobiti vizu za Europu, što će olakšati turizam, trgovinu i poslovanje, a istodobno povećati sigurnost i smanjiti rizike od nezakonitih migracija.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos naglasio je kako svake godine milijuni putnika posjećuju EU i unapređuju njezin turistički sektor. “Reformama koje danas predlažemo zakoniti putnici moći će lakše i brže dobiti vizu, a pojačanim sigurnosnim standardima učinkovitije će se otkriti i zaustaviti oni koji to nisu. Zahvaljujući novim pravilima naša će zajednička vizna politika moći pridonijeti boljoj suradnji sa zemljama izvan EU-a u pogledu vraćanja nezakonitih migranata”, objasnio je.

Predloženim ažuriranjem žele se modernizirati i pojednostavniti zajednička pravila EU-a o vizama, olakšati postupak izdavanja viza i za zakonite putnike i za države članice te istovremeno ojačati sigurnosni standardi postupka izdavanja viza.

  • Brži i fleksibilniji postupci: rok za odlučivanje o zahtjevima za izdavanje vize skratit će se s 15 na 10 dana. Putnici će moći podnijeti zahtjeve do šest mjeseci prije planiranog putovanja, umjesto sadašnja tri mjeseca, te ih ispuniti i potpisati u elektroničkom obliku.
  • Vize za višekratni ulazak s duljim rokom valjanosti: na vize za višekratni ulazak primjenjivat će se usklađena pravila kako bi se učinkovitije sprečavalo „trgovanje vizama” te snizili troškovi i uštedjelo vrijeme državama članicama i putnicima koji često putuju. Takve vize za višekratni ulazak izdavat će se provjerenim i redovitim putnicima s kojima postoji pozitivno prethodno iskustvo u pogledu izdavanja viza u razdoblju koje će se postupno povećavati od jedne do pet godina. Temeljito će se i redovito provjeravati ispunjavaju li putnici uvjete ulaska.
  • Kratkotrajne vize na vanjskim granicama: kako bi se olakšali kratkotrajni turistički boravci, državama članicama bit će dopušteno izdavanje viza za jedan ulazak izravno na vanjskim kopnenim i morskim granicama u okviru kratkotrajnog i sezonskog programa te uz stroge uvjete. Te će vize vrijediti za boravak od najviše sedam dana isključivo u državi članici izdavateljici.
  • Dodatna sredstva za povećanje sigurnosti: s obzirom na znatno povećanje troškova obrade tijekom proteklih godina, vizna pristojba, koja nije rasla od 2006., blago će se povisiti (sa 60 EUR na 80 EUR). Tim će se povišenjem državama članicama omogućiti da zadrže odgovarajući broj konzularnih službenika diljem svijeta kako bi postrožile sigurnosne provjere te unaprijedile informatičku opremu i softver, a podnositeljima zahtjeva za vizu neće predstavljati prepreku.

Turistički sektor, koji čini 10 % BDP-a EU-a, ima ključnu ulogu u europskom gospodarstvu. Iako su države članice EU-a među vodećim svjetskim turističkim destinacijama, dugotrajni i složeni postupci mogu odvratiti turiste od putovanja u Europu, što ulaganja i potrošnju preusmjerava na druge zemlje i negativno utječe na gospodarstvo EU-a. Istovremeno, potrebno je održati ravnotežu između pogodnosti putovanja s vizom i boljeg upravljanja migracijama, sigurnošću i granicama kako bi se na prikladan način prevladali sadašnji i budući sigurnosni i migracijski izazovi.

Današnje izmjene Zakonika o vizama prvi su korak reformi zajedničke vizne politike EU-a, a u proljeće će biti predstavljen prijedlog za ažuriranje Viznog informacijskog sustava (VIS), poručuju iz Europske komisije.

 

Vijesti: