Europski sektor turizma zahtjeva hitne mjere za pomoć i ublažavanje pandemije COVID-19

Europski savez za turistički manifest ( ETM ), glas europskog sektora putovanja i turizma, koji okuplja više od 50 europskih javnih i privatnih turističkih organizacija, objavio je izjavu o...

Europski savez za turistički manifest ( ETM ), glas europskog sektora putovanja i turizma, koji okuplja više od 50 europskih javnih i privatnih turističkih organizacija, objavio je izjavu o provedbi hitnih mjera za ograničavanje utjecaja epidemije COVID-19 na taj sektor:

Učinci izbijanja pandemije već se osjećaju u čitavoj svjetskoj ekonomiji. Gospodarska aktivnost je opala, a svi dokazi ukazuju na značajan pad na područjima koja su pogođena virusom. Turizam i turistički sektor su posebno pogođeni. Trenutno su u pitanju milijuni radnih mjesta, dok mnoga mala i srednja poduzeća riskiraju zatvaranje. Podrška turizmu mora biti prioritet u kriznom odgovoru, planovima oporavka i akcijama pogođenih gospodarstava, ističu u svojem priopćenju iz ETM-a.

Savez europskih turističkih manifesta pozdravlja neposredan odgovor koji je 13. ožujka predstavila Europska komisija radi ublažavanja društveno-ekonomskog utjecaja epidemije COVID-19. Pozivamo na hitnu provedbu ovih mjera koje bi trebale biti pojačane dodatnim instrumentima usredotočenim na turistički sektor. Sada su potrebne mjere za dugoročno jačanje otpornosti sektora i pripremu za brzi oporavak od ove neviđene krize” naglašavaju iz ETM-a.

Savez Europskog turističkog manifesta poziva Europsku komisiju i nacionalne vlade na brzu provedbu sljedećih hitnih mjera:

– Privremena državna potpora nacionalnih vlada za sektor turizma i putovanja
– Brz i jednostavan pristup kratkoročnim i srednjoročnim kreditima za prevladavanje nedostatka likvidnosti, uključujući sredstva koja EU stavlja na raspolaganje putem Inicijative za reagiranje u odgovoru na korona virus
– Fiskalna olakšica (kako na izvornom tržištu, tako i na destinacijskoj razini), počevši od malih i srednjih poduzeća do ekonomskih subjekata svih veličina
– Zaštita radnika od nezaposlenosti i gubitka prihoda (programi rada za kratko vrijeme, programi poboljšanja i prekvalifikacije) i podrška samozaposlenim dionicima u turizmu
– Brzo pokretanje europske sheme reosiguranja za slučaj nezaposlenosti
– Odgoda fiskalnih i socijalnih doprinosa
– Usvajanje privremenog ukidanja slotova zračnih luka
– Podrška akciji za šire polje kulture (umjetnost i baština)
– bolja koordinacija između nacionalnih vlasti u smislu usklađivanja savjeta o putovanjima s pogođenim regijama i zahtjeva za putnike koji se vraćaju iz tih područja.

Kako bi se zajamčili brz oporavak nakon krize, iz ETM-a pozivaju na provedbu dodatnih mjera:

– Pojednostavljenje viznih pravila za dugotrajna tržišta
– Smanjivanje ili odricanje poreza od putnika
– Podrška destinacijama, povećanjem proračuna za potrebe promocije, marketinga i razvoja proizvoda čim budu spremni ponovno dočekati posjetitelje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN