Eurostat: U Hrvatskoj je izražena kolaborativna ekonomija pri rezervaciji smještaja i prijevoza

Kolaborativna ekonomija odnosi se na skup praksi, modela i platformi (web stranice ili aplikacije) koje privatnim osobama nude pristup dobrima i uslugama putem kolaborativnih platformi. Prema rezultatima istraživanja iz...

Kolaborativna ekonomija odnosi se na skup praksi, modela i platformi (web stranice ili aplikacije) koje privatnim osobama nude pristup dobrima i uslugama putem kolaborativnih platformi.

Prema rezultatima istraživanja iz 2019. godine o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) među pojedincima i u kućanstvima, 21 posto pojedinaca u dobi od 16 do 74 godine u Europskoj uniji koristilo je web stranice ili aplikacije za rezervaciju smještaja od druge osobe u prethodnom periodu od 12 mjeseci. Aranžmani transportnih usluga putem interneta bili su manje popularni – samo 8 posto pojedinaca koristili su aplikaciju ili web stranicu za kupnju prijevoznih usluga od druge osobe u istom razdoblju.

Većina je ispitanika koristila namjenske web stranice ili aplikacije, ali korištene su i druge web stranice ili aplikacije (uključujući one od društvenih mreža).

Među državama članicama Europske unije, zemlje u kojima su internetske „peer to peer“ (od osobe do osobe) transakcije za usluge smještaja bile najpopularnije su Luksemburg (46%), Irska (34%) i Malta (30%). Takve transakcije najmanje su popularne u Češkoj (5%), Cipru (5%) i Latviji (8%). Građani Hrvatske nalaze se otprilike na sredini liste s 19 posto.

Internetske „peer to peer“ rezervacije usluga prijevoza najpopularnije su u Estoniji (29%), Irskoj (26%) i Malti (25%), dok je najmanji udio zabilježen u Bugarskoj, Grčkoj i Cipru (svi 2%). Kod usluga prijevoza Hrvatska se nalazi na čak 6. mjestu s 22 posto internetskih „peer to peer“ aranžmana prijevoza.

Pojedinci koji su aranžirali smještaj ili prijevoz od neke druge privatne osobe na internetu u posljednjih 12 mjeseci

Više o istraživanju Eurostata možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Eurostat; Europska komisija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN