Forestland ili kako festival transformira turističku destinaciju

U srcu Međimurja završio je još jedan Forestland festival, a sljedeće izdanje ovog iznimnog bisera kontinentalnog turizma najavljeno je tek 2019. godine, a jedan od najvećih festivala na kontinentu...

U srcu Međimurja završio je još jedan Forestland festival, a sljedeće izdanje ovog iznimnog bisera kontinentalnog turizma najavljeno je tek 2019. godine, a jedan od najvećih festivala na kontinentu proslavio je šesti rođendan. Organizatori poručuju: doveli smo preko 60 DJ-a, pustili smo preko 48 sati dobre glazbe, posjetilo nas je preko 7.000 posjetitelja.

Razdoblje od lipnja do rujna, početak je turističke sezone, ali i poznatih domaćih festivala. Svud širom obale, okupljaju se partijaneri, eskapisti i ostalo življe koje želi pobjeći od monotonije svakodnevice. Do prije nekoliko godina, ljetno razdoblje je bila mrtva zona za unutrašnjost kontinenata i još uvijek se pokatkad može čuti priča o onim vremenima, ne tako davno od sada, kada su gradovi, uključujući naš glavni, doslovce zjapili prazni. Cjelokupna partijanerska i festivalska, možemo je s pravom nazvati, supkultura pojavila se gotovo niotkuda, iz skrivenih uvala i ekskluzivnih inozemnih festivala, vrlo je brzo prerasla povoje i postala standard.

Trenutno smo još u stadiju oporavka travnjaka na Poljudu i nastojimo živjeti s razvratom na Pagu, a dok nas odasvud bombardiraju promotivnim porukama festivala u cijeloj regiji, jedna sasvim inovativna festivalska priča ove je godine napunila punih 6 godina. Sada kada su se dojmovi slegli, organizatori poručuju: doveli smo preko 60 DJ-a, pustili smo preko 48 sati dobre glazbe, posjetilo nas je preko 7.000 posjetitelja. U ovoj priči ne postoji “prirodna” plaža iako zrak i dalje miriše na borovinu, more je zeleno boje, a umjesto maslina uzgaja se vinova loza.

Forestland, koji se od 2013. održava u Brezju u Međimurju, svoj šesti rođendan proslavio je od 13. do 15. srpnja ove godine. Petak 13. za organizatore Forestlanda bio je sretan dan. Po prvi puta u svojih šest godina, festival je izrastao u višednevnu manifestaciju s potpunom podrškom lokalne zajednice, regionalne uprave, međunarodnih partnera i glazbenika. Popriličan uspjeh za događanje nastalo iz mladenačkih snova da se u uspavani međimurski kraj tijekom beskrajnog ljeta udahne dašak života. Forestland je svoju priču klesao skromno, s tek nekoliko stotina posjetitelja u želji da na jedinstven način spoji prirodu, umjetnost i ljude. Festival je, istaknuli su na svojim službenim stranicama, s vremenom postao sinonim za inspiraciju, snove, jedinstvo te za ostvarivanje onog nemogućeg. Ova ljetna priča ima i svoje božićno izdanje, naime Winterstory of Forestland koji je najavljen za 22. prosinca.

Infrastruktura festivala ne zaostaje za srodnim događanjima u svijetu. Uz boravak u prirodi, spavanje pod zvijezdama te jednostavno ljubav i zajedništvo, festival je partijanerima ponudio tri pozornice: Main stage, Forestroom i Beach stage. Tko je rekao da usred šume ne može biti kao na moru, misao je vodilja Beach stage koncepta pa su se tako uz dnevni program posjetitelji mogli opustiti na bazenima uz koktele.

Forestroom, kojeg sponzorira HEP, zamišljen je na principu boilerroom-a za najtvrdokornije fanove čija je izdržljivost stavljena na test tijekom 12-satnog rave-a. Na sve tri pozornice zasvirala su poznata lica s party scene: Mark Sixma, Zonderling, Petar Dundov, Torres, PEZNT, YAKKA, Paul Spakres, Deova, Steve Allen, Eloquentia, DJ Yaksa te DJ Yin i Flash Finger pravo iz daleke Kine, ali i mnogi drugi. Bilo je tu, naravno, još koješta za svakoga, a da sve uredno bude evidentirano na društvenim mrežama (jer ako nije na njima, onda se nije niti dogodilo), brinuo se Bonbon, koji je za posjetitelje pripremio vlastiti chill zone.

KREŠO BIŠKUP, Forestland: Formula uspjeha je okružiti se sa sposobnim ljudima

Foto: Krešo Biškup, Forestland

Prije dvije godine, Forestland festival izglasan je kao jedan od 47 Ambasadora elektroničke glazbe te je iste godine odnio i nagradu Najbolji hrvatski EDM festival za 2016.

Tajnu uspjeha ovog festivala, otkrio nam je organizator Forestlanda, Krešo Biškup “Rad, trud i dobra volja, a k tome i dobra ekipa. Važno je okružiti se sa sposobnim ljudima, s njima kliknuti, planirati i nadati se najboljem. Nama se jednostavno poklopilo. K tome, Međimurje je dosta kvalitetan i pozitivan kraj. Smatram da ovdje ima prostora za napredak i za slične festivale, a konkretno ključ našeg uspjeha je priča i filozofija. S jedne strane postoji mnogo volje u lokalnoj zajednici i mnogo uloženog truda od nas organizatora. Cijeli splet okolnosti potreban da projekt zaživi, nama se dogodio

Međimurje i sjever Hrvatske, više nisu usputne lokacije na putu do Jadrana, nego polako, ali sigurno, koristeći dostupne prirodne i ostale potencijale, postaju sve atraktivnije destinacije upravo za planiranje ljetnog odmora. Iako ga se ponekad izostavi s turističke karte Hrvatske, Međimurje je u dva navrata proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti. Na stotine tisuća posjetitelja godišnje posjeti Špancirfest, Porcijunkulovo kolo i Renesansni festival. Ovo su primjeri dobre prakse, uspješni zahvaljujući trudu pojedinaca i unatoč brojnim poteškoćama, iz kojih svatko od nas može ponešto naučiti ili im u najmanju ruku pružiti više medijske pažnje radi svih napora uloženih u mukotrpan razvoj kontinentalnog turizma.

Kontinentalni turizam u posljednje je vrijeme porastao u Međimurju. Imamo nekoliko izvrsnih hotela, a terme sv. Martin odlično rade i samim time se ovaj tip turizma poklapa s našom inicijativom. Vjerojatno bi nam bilo znatno lakše da smo odabrali pred- ili post- sezonu, ona je trenutno na svom vrhuncu i nama je u cilju da što više ljudi posjeti Međimurje, a onda i ostatak Hrvatske“, zaključio je Biškup.

U srcu Međimurja, ne na moru, te daleko od svih sponzora kao i svugdje na kontinentu, napraviti jedan ovakav festival koji privuče preko 7.000 posjetitelja iz cijele Europe, je više nego fantastičan uspjeh. Kapa do poda.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN