Glas Poduzetnika ukazuje na nekompletnost mjera relaksacije

Slijedom jučer najavljenog plana relaksacije, a u očekivanju Pravilnika HZJZ-a, Udruga Glas poduzetnika ( UGP ) donosi mišljenja poduzetnika i obrtnika, kao i čitav niz otvorenih pitanja. Zapanjujuća je...

Slijedom jučer najavljenog plana relaksacije, a u očekivanju Pravilnika HZJZ-a, Udruga Glas poduzetnika ( UGP ) donosi mišljenja poduzetnika i obrtnika, kao i čitav niz otvorenih pitanja.

Zapanjujuća je neusklađenost, nekoordiniranost i činjenica da se uvijek kasni s provedbenim pravilnicima, a ne kasni sa represivnim mjerama, kao što je bilo s nedavnim atakom inspektora na ugostiteljske objekte naglasio je Hrvoje Bujas, Predsjednik udruge Glas Poduzetnika te dodao:

 „U cijelosti su u mjerama otvaranja zaboravljene eventi, autoškole, restorani u sklopu hotela i mnogi drugi, što će biti s njima? Dodatno bih naglasio da je na jučerašnjoj  Vladinoj sjednici glatko odbijen prijedlog za ukidanje prisilne članarine HGK i HOK, pitamo se zašto se i dalje dozvoljava takav namet, zašto se radi takav tip prisile u našem društvu? Isto pitanje vrijedi za sve parafiskalne namete, udruga Glas Poduzetnika traži odmah ukidanje svih parafiskalnih nameta.

Nejasan je način djelovanja u svim uslužnim djelatnostima, trgovačkim centrima, poslovanje u uredima, a nepoznato je kada će to biti razjašnjeno. Nema niti jasnih informacija o radnom vremenu. Također, nejasno je da li i kakav će utjecaj COVID score koji je najavila FINA imati na dodjelu HZZ-ovih potpora. U nastavku dajemo pregled pitanja vezanih za pojedine segmente poslovanja prikupljenih od naših članova, ističu iz UGP-a.

Event agencije, putničke agencije, tvrtke iz sektora vjenčanja, kulturnih događanja pitaju se zašto su dozvoljene mise, a nisu dozvoljena vjenčanja i druga događanja?

Također smatraju kako okupljanje do deset ljudi nije uopće u kategoriji javnog okupljanja tj. javnog događanja te očekuju neke smjernice i za otvaranje opcija za kongrese, konferencije i seminare.

Kao mjeru ističu da se sudionicima prije registracije, može mjeriti temperatura, davati maske i rukavice. Postaviti dezinficijensi na ulazima i u dvorani Ili, ako to nije opcija – očekuju neki okvirni datum na koji mogu fiktivno računati – lipanj, srpanj, rujan, kraj godine, sljedeće godine. “Bilo što da se može planirati jer ovo je suludo. Potpuno su zaboravili jednu granu gospodarstva” ističu poduzetnici.

Vlasnici hotela, pogotovo malih obiteljskih hotela kao i restorana pitaju zašto oni ne mogu raditi te kada će moći? Pitaju se i zašto se dozvoljava rad restorana samo za korisnike smještajnih kapaciteta? Tko će nam uopće doći? te naglašavaju kako su voljni pridržavati se svih mjera, samo da mogu raditi.

Toplice isto tako pitaju što je s nama? Da li se ljudi smiju kupati u termalnim bazenima?

Mnogi trgovci također imaju dodatna pitanja te očekuju točni propisane uvjete otvaranja trgovina za ponedjeljak? Hoće li se uzimati u obzir činjenica da nisu sve trgovine samouslužne, te da pregrada na mjestu naplate ne smanjuje kontakt klijenata i prodavača?

Sezonski obrtnici nisu upali u nikakve mejre, niti se ne spominju te se pitaju gdje su oni u toj priči oni koji imaju sezonske obrte i firme, trgovine i restorane? Što se na njih odnosi?

Iz UGP-a naglašavaju kako su od početka predlagali Vladi da sezonski obrtnici i radnici uđu u paket Mjera, po potrebi na mjesečnoj bazi.

Gospodo u Vladi tako se ne smije raditi, krajnje je vrijeme da se organizirate, počnete davati jasne i koordinirane mjere i upute, te vas pitamo – zašto niste prihvatili naš prijedlog za formiranjem gospodarskog kriznog stožera, kao središnjeg mjesta provedbe svih mjera, kao i prilagodbe i kontrole istih? Umjesto koordiniranih mjera, sada imate jednu zbrku među ministarstvima, županijama, gradovima, HZJZ-om, Kriznim stožerom CZ, inspektoratom i mnogim drugim javnim tijelima“ zaključuje Bujas.

Anketa UGP-a: Više od 78% poduzetnika smatra da treba otvoriti čim prije, ali uz razumne mjere sigurnosti

Iz UGP-a ispitali su što njihovi članovi misle koliko brzo je potrebno reagirati i relaksirati neke mjere. 

Na pitanje: Kada relaksirati mjere i otvoriti zatvorene trgovine i lokale? – više od 78% poduzetnika smatra da treba otvoriti čim prije, ali uz razumne mjere sigurnosti.

Vrlo blizu njima su i dodatnih 9% koji također smatra da je opuštanje mjere potrebno čim prije, ali su još oprezniji pa traže i dalje stroge mjere sigurnosti. Njih gotovo 8% izjavljuje da je sigurnost i dalje na prvome mjestu, a da sve ostalo može čekati. Rezigniranih je oko 3% koji misle da je ova godina izgubljena za stvaranje prihoda.

Najveći segment traži razumne mjere sigurnosti za otvaranje poslovanja. Također, ova anketa dodatno oslikava realnost hrvatskih poduzetnika koji moraju vagati između svoga zdravlja i rizika kojem su izloženi,  održivosti svoga poslovanja i svoje financijske budućnosti, pa je zbog toga najveći segment od ukupno 87% poduzetnika spreman raditi, iz nužde.

“Oni nisu u poziciji da sjede kod kuće i primaju plaću kao neki drugi segmenti društva, nego im je jasno da se moraju boriti i iskoristiti svaku priliku. Uz sve to u potpunosti prihvaćaju i slijede sve mjere koje su predložene od epidemiologa i stručnjaka iz zdravstva. Nadajmo se da će nadležni poslušati i njihove zahtjeve i preporuke” zaključuju iz UGP-a.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN