HGK – Županijska komora Split postala dio Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia

Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia, koja je osnovana2012. godine u Italiji, u procesu je širenja prema ostalim europskim državama.  Mirabilia promovira teritorije i rute UNESCO zaštićenih,...

Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia, koja je osnovana2012. godine u Italiji, u procesu je širenja prema ostalim europskim državama. 

Mirabilia promovira teritorije i rute UNESCO zaštićenih, manje poznatih lokaliteta te omogućava turistima da se pored boravka u velikim i čuvenim turističkim destinacijama istovremeno upoznaju i s drugim, manje poznatim a vrijednim UNESCO mjestima. 

Veliki je potencijal ove platforme koja nudi niz mogućnosti za razvoj novih kulturno-turističkih ruta i programa, koji su turistima zanimljivi tijekom cijele godine, čime se u konačnici jača turizam na području cijele Europe.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u talijanskoj Materi, od 18. studenoga članica ove platforme postala je i HGK – Županijska komora Split. Pristupanjem splitske Komore Mirabiliji 13,5 tisuća njenih članica dobiva mogućnost stvaranja novih proizvoda i povezivanja preko više od 50 gospodarskih komora EU. 

Memorandum je ispred Hrvatske gospodarske komore potpisao predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, koji je istaknuo da Splitsko-dalmatinska županija svojim bogatstvom u UNESCO zaštićenim lokalitetima nudi brojne mogućnosti suradnje na ovom području. 

Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo sreću živjeti i raditi u županiji u kojoj su četiri od ukupno deset UNESCO-ovih lokaliteta na području Hrvatske. To je bogatstvo i blagodat, ali također i obveza, jer je na nama da tu baštinu zaštitimo i sačuvamo te istovremeno na najbolji način promoviramo i naslijeđeno unaprijedimo pazeći na održivost destinacije” rekao je Tomaš. Umrežavanjem manje poznatih lokaliteta s popularnim turističkim gradovima ujedno se gostima nude novi, dodatni sadržaji i inovativni pristup, a gospodarske komore su tu da prepoznaju ove nove niše i sadržaje te ih putem zajedničkih projekata apliciraju na fondove EU, naglasio je Joze Tomaš.

Pored splitske Komore, interes za pristupanje mreži su iskazale i komore iz Francuske, Španjolske, Grčke, Bugarske i Srbije te je ova inicijativa sada proširena na više od 50 komora od Španjolske do Bugarske.

HGK – Županijska komora Split je pri mreži Mirabilia ujedno i dio radne grupe za suradnju s upravljačkim tijelima UNESCO zaštićenih područja, koja provodi niz aktivnosti povezivanja s UNESCO tijelima upravljanja te podizanja svijesti na temu održivog turizma u destinaciji. 

Split kao idealna centralna točka istraživanja UNESCO lokaliteta u Hrvatskoj

Ukoliko turisti žele istražiti UNESCO-ove lokalitete u Hrvatskoj, teško je naći bolju bazu za to od Splita. U krugu od dva sata vožnje, ili plovidbe trajektom čak šest UNESCO lokaliteta je lako dostupno.

Krenite od Splita i Dioklecijanove palače, a onda “skoknite” do Šibenika i tamošnje katedrale Svetog Jakova. Na povratku se zaustavite u srednjovjekovnom dragulju Trogiru. Turisti mogu provesti i dan na otoku Hvaru i posjetiti Starogradsko polje. Samo sat vožnje u unutrašnjost Dalmacije nalazi se jedno od srednjovjekovnih groblja sa stećcima. Ne previše daleko u BIH je i stari grad Mostar. Također, na jednodnevnim izletima moguće je vidjeti još dva UNESCO-ova lokaliteta, Dubrovnik i nacionalni park Plitvička jezera. Jedini lokalitet kojega je nešto teže dosegnuti je Eufrazijeva bazilika u Poreču.

UNESCO ima i svoju listu nematerijalne svjetske baštine, i Split je ponovo sjajna baza da turisti upoznaju neke od njih: mediteransku prehranu, tradicionalno klapsko pjevanje, nijemo kolo iz Dalmatinske zagore, ojkanje, Sinjsku alku, Procesiju za križen na otoku Hvaru, i čipku napravljenu od vlati agave, također na Hvaru.

Split kao centar UNESCO priče u Hrvatskoj. Dobra selling point, zar ne?

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti: