HNB: Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju veći za 5,4 posto

Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Tako su tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine...

Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tako su tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 475 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. godine (450 milijuna eura), predstavlja rast od 5,4 posto, odnosno 25 milijuna eura, podaci su HNB-a. 

Tijekom 2018. godine prihodi od stranih turista iznosili su 10,1 milijardu eura što u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od 6,4 posto, odnosno prihodovano je 603,6 milijuna eura više, dok se prihodi od stranih i domaćih turista procjenjuju na 12 milijardi eura. 

No, glavno pitanje je koliko se od tih 12 milijardi eura spusti na lokalnu i nacionalnu ekonomiju?

Žalosna je činjenica kako kroz turizam najviše potičemo uvoz. Smisao turizma je maksimalno korištenje lokalnih resursa, a cilj povećati turističku potrošnju te da se upravo ta turistička potrošnja spusti na lokalnu ili nacionalnu ekonomiju.

S jedne strane imamo veliku potražnju tj. potrošnju kroz turizam, imamo poljoprivredne resurse od unutrašnjosti Istre, Dalmatinske zagore, Slavonije… a opet selo i poljoprivreda propada, a mi kroz turizam potičemo uvoz.

Povezane vijesti:

UMJESTO DA JE POLJOPRIVREDA U SLUŽBI TURIZMU, MI KROZ TURIZAM POTIČEMO UVOZ. SULUDO!


Vijesti: