Hrvatska je službeno ispod 3% odbijenih turističkih-poslovnih viza za USA

Hrvatska je službeno ispod 3% odbijenih turističkih/poslovnih viza, te je time Hrvatska i službeno ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA. Službeno je! Konačna stopa odbijanja hrvatskih podnositelja zahtjeva...

Hrvatska je službeno ispod 3% odbijenih turističkih/poslovnih viza, te je time Hrvatska i službeno ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA.

Službeno je! Konačna stopa odbijanja hrvatskih podnositelja zahtjeva za turističku / poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odricanje od viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti otputovati u Sjedinjene Države bez viza – objavila je danas Chargé d’Affaires Taylor na službenom Twitter profilu Američke ambasade u Hrvatskoj.

Još u listopadu prošle godine, dosadašnji veleposlanik SAD-a u RH, William Robert Kohorst objavio je kako je Hrvatska ispod 3 posto odbijenih zahtjeva za vize, a sada imamo i službenu potvrdu. Time je ispunjen jedan od ključnih uvjeta za ulazak Hrvatske u bezvizni režim putovanja u SAD.

U posljednih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili U.S. Visa Waiver program, što potvrđuje i današnja objava službene statistike da smo spustili prag odbijenih zahtjeva za vize na 2,69%. Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta koju očekujemo uskoro. To znači da će Hrvati uskoro moći putovati bez viza u SAD.” istaknuo je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova.

Također, prošle godine potpisan je i Memorandum o suradnji “Passenger name Recognition”, dokument koji je također potreban za program izuzeća od viza.

Sada je glavno pitanje kada će se napokon ukinuti vize za USA? Jako brzo. Prema našim izvorima čeka se samo administrativne formalnosti do konačnog ukidanja viza za hrvatske građane.

Foto: Američka ambasada u Hrvatskoj

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN