Hrvatska napokon dobiva stalnu helikoptersku hitnu medicinsku službu

Hrvatska bi sljedećeg ljeta napokon mogla dobiti stalnu helikoptersku hitnu medicinsku službu. Kako piše Večernji list, Ministarstvo zdravstva, početkom godine planira objaviti javno nadmetanje za uspostavu helikopterske hitne medicinske...

Hrvatska bi sljedećeg ljeta napokon mogla dobiti stalnu helikoptersku hitnu medicinsku službu.

Kako piše Večernji list, Ministarstvo zdravstva, početkom godine planira objaviti javno nadmetanje za uspostavu helikopterske hitne medicinske službe ( HHMS ), a planirani početak rada te službe bio bi 01. srpnja.

HHMS bi trebao imati četiri baze, i to u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, a baza će u svakoj od četiri regije biti uspostavljena na aerodromu u državnom vlasništvu, sa smještajnim objektima za posadu i hangar za helikopter koji omogućava linijsko održavanje. Baze su dizajnirane tako da osiguraju brzi odgovor na hitne pozive pa stoga tijekom dana posada mora biti u zraku u roku od najviše pet minuta nakon oglašavanja alarma. Tijekom noći posada mora biti u zraku u roku od koji ne smije prijeći 15 minuta nakon oglašavanja alarma.

Ugovor s pružateljima helikopterskih usluga sklopio bi na tri godine, a procijenjen je na 135 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna eura bez PDV-a.

Prema natječaju, helikopteri ne smiju biti stariji od dvije godine, a imati će medicinske uređaje i opremu kao što su: defibrilator, transportni mehanički ventilator, aspirator, dva perfuzora (infuzijska pumpa s brizgalicom) te nosila. Također, helikopter mora pružiti i mogućnost transporta inkubatora za siguran prijevoz novorođenčadi. Preporučena putna brzina helikoptera mora biti najmanje 120 čvorova, a sposobnosti preleta najmanje 240 nautičkih milja plus rezerva.

U Hrvatskoj trenutačno ne postoji namjenska hitna helikopterska medicinska služba

Tijekom posljednjih petnaestak godina Hrvatsko ratno zrakoplovstvo primarni je partner u pružanju usluge helikopterskog prevoženja. Povremeno, a kada sredstva HRZ-a nisu raspoloživa, za bolničke letove koristili su se helikopteri MUP-a i Vladin zrakoplov. Iako je bilo povremenih helikopterskih medicinskih službi tijekom ljeta u nekim regijama ( Dubrovačko-neretvanske županije, Rijeke i Splita ) do sada nikada nismo imali HHMS baze koje su aktivne tijekom cijele godine i pokrivaju cijelu Hrvatsku.

Tako će Hrvatska imati četiri HHMS baze, a koje bi bile na raspolaganju 24 sata sedam dana u tjednu, što je dodatni plus u brendiranju Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Naravno, u cijeloj priči svakako moramo spomenuti i Hrvatsku gorsku službu za spašavanje ( HGSS ) koji također igra ključnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije. Pogotovo danas u vrijeme pandemije, jer percepcija sigurnosti igrati će ključnu ulogu za pokretanje turizma.

Naslovna fotografija: HGS FB

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN