Hrvatska – novo srce medicinskog turizma u Europi

Ovog je tjedna održana Peta godišnja konferencija medicinskog turizma, a okupila je brojnu i zanimljivu skupinu govornika iz zemlje i inozemstva. Ali bilo je i znakovitih izostanaka. Bio je...

Ovog je tjedna održana Peta godišnja konferencija medicinskog turizma, a okupila je brojnu i zanimljivu skupinu govornika iz zemlje i inozemstva. Ali bilo je i znakovitih izostanaka.

Bio je ovo vrlo uzbudljiv tjedan za ovog novinara, budući da je Zagreb ponudio čak dvije iznimno kvalitetne konferencije o IT-u i medicinskom turizmu. Ako mi tehnološka vizija budućnosti, predstavljena na konferenciji Digital Takeover u organizaciji 24sata, nije bila dovoljna, predavanja i rasprave 22 sudionika iz 13 zemalja na Petoj godišnjoj konferenciji medicinskog turizma, održanoj na 17. katu hotela Westin, gotovo da su preopteretile moj mozak. No, bila su to fascinantna tri dana.

Bila je to doista konferencija s pogledom. Ispod nas, grad Zagreb, koji se nedavno odlučio brendirati kao „Zagreb – Centar medicinske izvrsnosti“.

Budući da sam relativno nov došljak u svijet hrvatskog medicinskog turizma i da živim u Hrvatskoj, nije mi jednostavno procijeniti globalni položaj hrvatske industrije zdravstvenog turizma. Osim prigode da od svjetski priznatih stručnjaka doznam više o tome, bila je to ujedno i prilika da otkrijem što oni misle o položaju i potencijalu Hrvatske. 

Hrvatska je novo srce medicinskog turizma u Europi“, rekao je Daniel Coulton-Shaw u svojem uvodnom govoru.

Coulton-Shaw je osoba koja vrlo dobro poznaje medicinski turizam. Iz ničega je razvio vrlo uspješnu tvrtku za stomatološki turizam u Slovačkoj. Osim toga, mentor je svjetskih klinika i idejni autor projekta Global Clinic Ranking.

Između brojnih drugih mogućnosti o kojima se raspravljalo tijekom dva dana, čini se da bi Hrvatska i druge zemlje mogle iskoristiti svoj potencijal za prekograničnu liječničku skrb. Manje je poznato da državljani EU-a mogu liječničku skrb dobiti i u drugim državama članicama (EU direktiva 2011/14, stupila je na snagu 2013. godine), što omogućuje skraćivanje lista čekanja i jeftinije liječenje. Jedan od navedenih primjera bila je ortopedija u Velikoj Britaniji, gdje se liječenje čeka tri godine, dok su privatne ordinacije među najskupljima na svijetu.

Sa svojom medicinskom izvrsnošću, prihvatljivim cijenama i izvrsnim ugledom sigurne turističke zemlje, Hrvatska je potencijalno država članica EU-a koja bi od toga mogla imati najviši koristi.

Održano je više vrlo zanimljivih predavanja, a Elizabeth Ziemba predstavila je prigode i zapreke u prekograničnoj kupovini i prodaji zdravstvenih usluga. Bilo je fascinantno doznati, na primjer, da britanske tvrtke surađuju s ljekarnama u Meksiku te svoje zaposlenike šalju u Meksiko uz pozamašne dnevnice – zbog ušteda na troškovima lijekova to im se deseterostruko isplati. Ili, na primjer, Finska ima sklopljen sporazum o e-receptima koji omogućuje nešto vrlo slično.

Kada se takve prekogranične inicijative razviju u potpunosti, potencijal za jačanje hrvatske industrije medicinskog turizma i gospodarstva bit će golem. Pod uvjetom da Hrvatska nauči kako iskoristiti tu prigodu.

Ognjen Bagatin, Poliklinika Bagatin

Irving Stackpole održao je poticajnu prezentaciju o ulozi tehnologije u putovanjima pacijenata te o tome na koji način tele-zdravlje i tele-medicina već mijenjaju zdravstvenu skrb i odnos između pacijenata i klinika. I Stackpole i Ziemba vratit će se u Zagreb 26. ožujka na radionicu koja će se održati u Obrazovnom centru Bagatin.

Među govornicima je bilo i domaćih stručnjaka, primjerice, Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin u Zagrebu (a sada i u Splitu), koji je govorio o problemu manjka kvalificirane radne snage. Bila je to najdinamičnija od svih prezentacija, pa ću joj posvetiti poseban članak, budući da je ono što se u Poliklinici Bagatin zbiva iza kulisa u smislu osposobljavanja osoblja možda i jedinstven takav primjer u Hrvatskoj.

Konferenciji je prisustvovalo i jedno od najvećih svjetskih imena kad je riječ o skrbi za pacijente. Joe Sweet, ravnatelj Međunarodnog centra za iskustvo pacijenata Klinike Cleveland, govorio je o razvoju jedinstvenog pristupa visokokvalitetnom iskustvu pacijenata. Sa svojih 66.000 zaposlenih, pod vodstvom novog ravnatelja, inače Hrvata, Toma Mihaljević, Klinika Cleveland u samom je vrhu razvoja medicine. Sweet je objasnio kako će klinika, kako bi dodatno unaprijedila iskustvo svojih pacijenata, uskoro početi rabiti holograme koji će pacijentu pokazivati i objašnjavati njegovo zdravstveno stanje.

Dvodnevna konferencija, koju je organizirao Euro Events, nastavlja se danas poslovnom radionicom.  Poticajna i poučna dva dana, kao i odlična prigoda za uspostavu kontakata i otkrivanje načina na koje Hrvatska može razviti svoju još uvijek relativno nerazvijenu poslovnu prigodu.

No, iznenadilo nas je tko se NIJE pojavio na konferenciji.

S obzirom na različite institucije koje su se prije nekoliko tjedana uz veliku pompu okupile kako bi lansirale projekt Health Spot Croatia, glavno mjesto za razvoj medicinskog turizma u Hrvatskoj, moglo se očekivati da će ti dionici doći na jednu ovako korisnu konferenciju.

Imao sam velika očekivanja kad sam pročitao program konferencije. Uvodne govore trebali su održati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i savjetnik ministra zdravstva Mate Car.

Nisu se pojavili.

Zapravo, koliko sam mogao vidjeti, od pet ključnih dionika projekta Health Spot Croatia, na konferenciji se pojavila samo Turistička zajednica grada Zagreba. Nije bilo predstavnika Ministarstva zdravstva, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. 

Možda su smatrali da im stručni savjeti na vlastitom pragu uopće nisu potrebni, a možda su uspjeli i sami osmisliti hrvatsku strategiju zdravstvenog turizma.

Više o Petoj godišnjoj konferenciji medicinskog turizma pogledajte OVDJE

Naslovna fotografija: EuroEvents / Joe Sweet, Cleveland Clinic Hospital

POVEZANE VIJESTI:

OGNJEN BAGATIN, POLIKLINIKA BAGATIN: ZDRAVSTVENI TURIZAM MOŽE I MORA BITI JEDNO OD RJEŠENJA PO PITANJU SEZONALNOSTI

ODRŽANA KONFERENCIJA HEALTH SPOT CROATIA O STANJU I BUDUĆNOSTI ZDRAVSTVENOG TURIZMA

POLIKLINIKA BAGATIN OTVARA SVOJA VRATA U SPLITU

Vijesti: