HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe EU Covid karte na županije

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj ”Covid-19 karti”, objavljenoj u sklopu sustava informiranja građana Europske unije o aktualnom epidemiološkoj situaciji po europskim regijama pod nazivom Re-open EU, ne prikazuje realnu...

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj ”Covid-19 karti”, objavljenoj u sklopu sustava informiranja građana Europske unije o aktualnom epidemiološkoj situaciji po europskim regijama pod nazivom Re-open EU, ne prikazuje realnu sliku epidemiološkog stanja turistima koji planiraju doći u Hrvatsku, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma ( HUT ).

Naime, podjela Hrvatske u samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu, je preopćenita i ne može pokazati stvarnu epidemiološku situaciju u konkretnoj destinaciji za koju se zanima neki turist. Zbog toga je HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU na način da se poštuje podjela Hrvatske po županijama.

Predlažemo da se podaci prema EU dostavljaju i prikazuju na razini županija jer je to jedini način realnog pokazivanja epidemiološke situacije po destinacijama, ali i pravi način koji stimulira lokalne građane na pridržavanje mjera i održavanje što kvalitetnije zdravstvene situacije”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 
Inicijativu HUT-a podržao je i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je izjavio da će, unatoč činjenici da je ovakva podjela EU Covid karte odluka Europske komisije, nastaviti kroz Europski parlament i druge institucije inzistirati da se usvoje specifičnosti Hrvatske pa da se zemlja na karti prikazuje kroz županije.

Corona Region Tracker HUT
Re-open EU

Podsjetimo, prošle godine HUT je pokrenuo web stranicu Corona Region Tracker s ciljem pravodobnog i točnog informiranja javnosti o broju slučajeva COVID-19 u hrvatskim regijama. Corona Region Tracker također nije najbolje rješenje niti prikazuje realnu sliku, jer je Hrvatsku podijelio u četiri regije, a ne svaku županiju zasebno.

Iako su krajem prošle godine na razini EU definirani zajednički kriteriji za označavanje država prema broju novozaraženih koronavirusom, ipak nije definirano da se unutar svake države posebno označavaju županije, nego se i dalje svaka država gleda kao jedna cjelina. Upravo na taj propust ističe HUT.

Prema trenutnom dogovoru, države članice svakog tjedna Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dostavljaju dostupne podatke o sljedećim kriterijima: broj novoprijavljenih slučajeva na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana, broj testova provedenih u proteklom tjednu na 100 000 stanovnika (stopa testiranja) te postotak pozitivnih testova provedenih u proteklom tjednu (stopa pozitivnih testova). Na temelju tih podataka ECDC objavljuje tjedne karte država članica EU-a s pojedinačno označenim regijama kako bi doprinio donošenju odluka u državama članicama.

Zaključno, svakako je odlično da su se na razini EU definirani zajednički kriteriji, no isto tako je i logično da se unutar svake države označavaju posebno regije ili županije. Također, njemački Institut Robert Koch je upravo gledao svaku županiju zasebno unutar svake države, i to se pokazalo efikasno i pravedno.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN