IATA upozorava vlade na visoke cijene testiranja na COVID-19

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) pozvalo je svjetske vlade da poduzmu mjere za rješavanje visokih troškova testova COVID-19 i zatražilo fleksibilnost, odnosno upotrebu isplativih antigenskih testova kao alternativu skupljim...

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) pozvalo je svjetske vlade da poduzmu mjere za rješavanje visokih troškova testova COVID-19 i zatražilo fleksibilnost, odnosno upotrebu isplativih antigenskih testova kao alternativu skupljim PCR testovima. IATA je također preporučila vladama da usvoje nedavne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kako bi razmotrile izuzeće cijepljenih putnika od zahtjeva za testiranje.

Prema najnovijem istraživanju putnika IATA-e, 86% ispitanika spremno se testirati. No, 70% također vjeruje da su troškovi testiranja značajna prepreka putovanju, dok 78% vjeruje da bi vlade trebale snositi troškove obveznog testiranja.

“IATA podržava testiranje na COVID-19 kao put ka oporavku međunarodnih putovanja, no naša podrška nije bezuvjetna. Osim što je pouzdano, ispitivanje mora biti lako dostupno, pristupačno i primjereno razini rizika. Cijena testiranja varira od države do države i ima malo veze sa stvarnim troškovima provođenja testiranja. Najbolji primjer je Velika Britanija koja nije uspjela adekvatno upravljati testiranjem. U najboljem slučaju je skupo, u najgorem iznuđivačko. I u oba slučaja, skandal je da vlada naplaćuje PDV”, rekao je Willie Walsh, glavni direktor IATA-e.

Nova generacija brzih testova košta manje od 10 dolara po testu, a smjernice Svjetske zdravstvene organizacije govore kako su brzi antigenski testovi prihvatljiva alternativa PCR testiranju, poručuju iz IATA-e i dodaju kako tamo gdje je testiranje obavezno, međunarodni zdravstveni propisi navode da ni putnici ni prijevoznici ne bi trebali snositi troškove ispitivanja.

Testiranje također mora biti primjereno razini prijetnje. Primjerice, u Velikoj Britaniji, najnoviji podaci Nacionalne zdravstvene službe o testiranju putnika koji dolaze, pokazuju da je provedeno više od 1,37 milijuna testova pri dolascima iz takozvanih jantarnih zemalja. U četiri mjeseca pozitivan je samo 1% testiranih. U međuvremenu, svakodnevno se u općoj populaciji otkrije gotovo tri puta veći broj pozitivnih slučajeva.

Ponovno pokretanje međunarodnih putovanja ključno je za potporu 46 milijuna radnih mjesta u putovanjima i turizmu širom svijeta koja se oslanjaju na zrakoplovstvo.

“Naše najnovije istraživanje potvrđuje kako će visoki troškovi testiranja uvelike utjecati na oporavak putovanja. Nema smisla da vlade poduzimaju korake za ponovno otvaranje granica ako troškovi putovanja postanu preveliki za većinu ljudi. Trebamo ponovno pokretanje koje je pristupačno za sve”, zaključio je Walsh.

Foto: IATA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN