Iločki podrumi odnijeli tri zlatne medalje na prestižnom natjecanju u Parizu

Vina Iločkih podruma svojom su kvalitetom i prepoznatljivošću dobro poznata unutar naših granica, ali i u inozemstvu. Tome u prilog idu i brojne nagrade osvojene na međunarodnim natjecanjima, a...

Vina Iločkih podruma svojom su kvalitetom i prepoznatljivošću dobro poznata unutar naših granica, ali i u inozemstvu. Tome u prilog idu i brojne nagrade osvojene na međunarodnim natjecanjima, a tri zlatne medalje najnovija su potvrda kako na krajnjem istoku Hrvatske, uz Dunav, proizvode vrhunska vina.

Sjajne vijesti za Iločke podrume ovoga puta dolaze iz Pariza, gdje je održano prestižno natjecanje Vinalies Internationales 2021. Najnagrađivaniji vinski podrum Hrvatske ove godine brani svoju titulu s tri svoja vrhunska vina, a sva tri su odnijela medalje u Francuskoj.

Traminac izborna berba bobica 2017, Chardonnay Principovac 2018 i Traminac vrhunski 2019, okitili su se zlatnim odličjima na natjecanju na kojem je na ocjenjivane pristiglo gotovo 3.000 uzoraka iz 39 zemalja.

Vinalies Internationales prestižno je natjecanje s dugom tradicijom, koje je prvi puta održano 1994. godine. Organizator je Savez enologa Francuske, a vina kušaju isključivo stručnjaci za senzornu analizu, odnosno profesionalci iz vinskog sektora. Vina se ocjenjuju prema pravilima međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV), te Međunarodne organizacije enologa (UIOE). Nezavisni žiri, sastavljen od enologa i stručnih stranih profesionalaca ocjenjuje okus i senzorne kvalitete vina iz cijelog svijeta. Konačna ocjena je prosjek koji je dodijelilo pet kušača koji su probali uzorak. Zlatna medalja na Vinalies Internationales ima posebno značenje, jer se radi o jednom od najprestižnijih natjecanja među vinskim znalcima.

No ovo nije prva nagrada za Iločke podrume u ovoj godini, čak ni u ovom mjesecu. Prije samo nekoliko dana čak pet vina osvojilo je odličja na svjetskom vinskom ocjenjivanju u Londonu, Decanter World Wine Awards. Unatoč iznimno velikoj konkurenciji, vina Iločkih podruma ostvarila su tako zapažene rezultate.

///HRVATSKI VINARI OSVOJILI 254 MEDALJE NA DECANTER WORLD WINE AWARDS

Brončanim medaljama u Londonu su nagrađena vina: Graševina kvalitetna 2020, Chardonnay kvalitetni 2020, Pinot bijeli kvalitetni 2020, te Frankovka Rose kvalitetna 2020, a osim njih, brončanu medalju osvojilo je i predikatno vino Traminac izborna berba bobica iz berbe 2017.

Od 14.800 prijavljenih uzoraka, 635 osvojilo je zlatnu medalju, 5606 srebrnu, a 8330 brončanu. Treba također naglasiti kako su u Londonu nagrađena 254 uzorka vina iz Hrvatske.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN