Irska turistička industrija od nove vlade zahtjeva smanjenje PDV-a

Stručnjaci iz irske turističke industrije priopćili su kako se može očekivati rast od 65 posto ako nadolazeća vlada vrati stopu poreza na 9 posto. Iz irskog turističkog udruženja, koje...

Stručnjaci iz irske turističke industrije priopćili su kako se može očekivati rast od 65 posto ako nadolazeća vlada vrati stopu poreza na 9 posto. Iz irskog turističkog udruženja, koje čine turistička poduzeća i dionici, objavili su svoj izborni manifest i izjavili kako su Brexit, oslabljenja potražnja i povećani troškovi poslovanja doveli do pada prihoda od 1 posto u 2019. godini, prenosi Irish Examiner.

Uz smanjenje poreza na dobit, iz udruženja su javili kako se moraju riješiti i troškovi osiguranja. „Sudsko vijeće mora biti uspostavljeno bez odgađanja, kao nove smjernice za visine odšteta te veća transparentnost u načinima naplate premija“, navodi se u manifestu. Također, smatraju kako se porezi na letove ne smiju vraćati kako bi se podržao zračni pristup Irskoj.

Iz udruženja su izjavili kako država godišnje u turizam ulaže 186 milijuna eura, a da su prihodi od izravnih poreza vezanih za turizam oko 2,1 milijarde eura. Time pozivaju novu vladu da se obveže na trenutačno povećanje ulaganja u iznosu od 20 milijuna eura. „Ne postoji bolji sektor u koji bi se moglo ulagati kako bi se osigurao uravnoteženi regionalni razvoj.

U svojem godišnjem izvješću, koje je objavljeno prošli mjesec, udruženje navodi kako je irska turistička ekonomija zabilježila prvi pad u osam godina. „Turizam je i dalje najveća domaća industrija, kao i najveći regionalni poslodavac, ali Brexit, porast PDV-a i povećani troškovi poslovanja otežali su trgovinske uvjete za 20 tisuća turističkih i ugostiteljskih poduzeća u zemlji“, izjavila je predsjednica udruženja Ruth Andrews. „Nadalje, fond za ‘Brexit bez dogovora’ trebao bi biti pušten sada kada bi ublažio negativan učinak na irski turizam“, zaključeno je u manifestu.

Izvor / foto: Irish Examiner; Pixabay

Povezane vijesti: