Istarska županija u procesu izrade studije o daljnjem razvoju cikloturizma

Cikloturizam je u Istarskoj županiji odavno prepoznat kao niša koja može obogatiti turističku ponudu, produžiti pred i posezonu te biti dodatnim motivom dolaska gostiju koji nove destinacije istražuju na...

Cikloturizam je u Istarskoj županiji odavno prepoznat kao niša koja može obogatiti turističku ponudu, produžiti pred i posezonu te biti dodatnim motivom dolaska gostiju koji nove destinacije istražuju na dva kotača. Pitanjem kako dodatno unaprijediti i razvijati cikloturizam bavi se upravo „Studija upravljanja kvalitetom razvoja cikloturizma u Istri“, a čija je izrada u tijeku. 

Glavni cilj studije je ponuditi model upravljanja kvalitetom cikloturističkog proizvoda, dok su ostali specifični ciljevi definirani kroz prikupiljanje podatka o obilježjima potražnje i potrošnje turista u cikloturizmu; prikupiljanje mišljenja, stavove i zadovoljstvo korisnika cikloturističkih proizvoda; prikupiljanje podatka o obilježjima cikloturista i stanju cikloturističke ponude; prikupiljanje mišljenja lokalnih dionika o mogućnostima razvoja proizvoda te zadovoljstvo postojećom organizacijom cikloturizma na razini županije (certificirani iznajmljivači Bike & Bed smještaja); kao i definirati pokazatelje za kontinuirana praćenja stanja u cikloturizmu u Istarskoj županiji.

“Studija je svojevrsni nastavak i nadogradnja Operativnog plana razvoja cikloturizma Istarske županije izrađenog početkom 2019. godine, a njome želimo dobiti podatke koji su nam neophodni za kvalitetno upravljanje razvojem tog proizvoda na razini destinacije.  Želimo dobiti informacije o tome kako ovaj atraktivni turistički proizvod percipiraju korisnici te sami pružatelji usluga u cikloturizmu, koji su motivi dolaska posjetitelja, zadovoljstvo proizvodima te koji sadržaji nedostaju”, pojašnjava županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Osnovni elementi Studije obuhvaćaju mišljenje i zadovoljstvo korisnika, mišljenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva te praćenje utjecaja cikloturizma na ostale djelatnosti i društvo.

Glavna priča cikloturizma u Istarskoj županiji je biciklističko-pješačka staza Parenzana

Govoreći o cikloturizmu, neizostavna je biciklističko-pješačka staza Parenzana u čije je uređenje, održavanje i promociju u proteklih pet godina uloženo 3.388.000,00 kuna, najvećim djelom od strane Istarske županije, a potom i od strane JLS-a i Ministarstva turizma, navode iz Istarske županije.

U 2020. godini su tako postavljeni novi vidikovac Brkač i zaštitne drvene ograde na mostu Grožnjan i nadvožnjaku Pirelići radi podizanja sigurnosti vozača i pješaka, te je uloženo u održavanje rasvjete u tunelu Kalcini. U suradnji s Hrvatskim šumama posađena su stabla na odmorištima i vidikovcima Brkač i Rakotule, a krajem godine po prvi put je izrađeno 10 kratkih video spotova kojima se promovira Parenzana. 

U 2021. godini, kako ističu iz Istarske županije, naglasak će biti na održavanju odvodnih kanala kojih na Parenzani ima oko pedesetak, a nastavit će se i s promotivnom kampanjom na društvenim mrežama. “U planu je i snimanje još desetak kratkih spotova koji bi se bavili dodatnim sadržajima na Parenzani (gastronomija, kulturni sadržaji itd.). Navedene aktivnosti će nesumnjivo dodatno unaprijediti, ali i popularizirati nekadašnju uskotračnu željezničku prugu, o čijoj atraktivnosti govori i podatak o preko 260 tisuća posjetitelja u protekle tri godine” zaključuje Prodan Mraković.

Izrada Studije kandidirana je na sredstva Fonda za razvoj turizma resornog ministarstva, te je za tu namjenu odobreno 150 tisuća kuna. Vrijednost Studije iznosi 187.500,00 kuna, a za izradu je zadužen Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, čiji se dovršetak očekuje ovog lipnja.

Više o cikloturizmu Istarske županije pogledajte na web stranici istria-bike, a koja nam prikazuje odličan primjer kako se konkretno razvija cikloturizam u nekoj destinaciji. To je baza i osnova, bez koje niti jedna destinacija ne bi trebala niti razmišljati o promociji cikloturizma, ako nema jednu takvu digitalnu platformu. 

Foto: Istria bike / Istarska županija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN