Istraživanje: Posjetitelji smatraju kako istarska odredišta dovoljno ulažu u održivost

Zavod za turizam Instituta za poljoprivredu i turizam provelo je istraživanje u Poreču, Novigradu te Labinu i Rapcu 2018. godine, a koje je pokazalo brojne navike, ali i mišljenja...

Zavod za turizam Instituta za poljoprivredu i turizam provelo je istraživanje u Poreču, Novigradu te Labinu i Rapcu 2018. godine, a koje je pokazalo brojne navike, ali i mišljenja turista o navedenim destinacijama.

Naime, radi se o istraživanju provedenog u okviru projekta „MITOMED+“ koji je sufinanciran Europskim fondom za regionalni razvoj. Fokus projekta je na poboljšanju javne politike održivog razvoja, razvoju akcijskih planova i zajedničkih alata za planiranje te prijenos prakse između regija Mediterana i Europske unije.

Projekt je podijeljen u dvije faze. Prva se odnosi na testiranje skupa pokazatelja putem alata za statističke pokazatelje kojim se procjenjuju održivi oblici turizma te implementaciju modela „Zelena plaža“ u partnerskim regijama kroz dvije pilot aktivnosti. Faza testiranja uključuje petnaest destinacija smještenih u četiri zemlje i pet različitih regija – Istra, Andaluzija, Katalonija, Cipar i Toskana. Druga faza podrazumijeva uključivanje rezultata u regionalne politike te njihovo širenje u druge zemlje Mediterana i Europske unije.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta „MITOMED+“ uključuje promatranje i praćenje pokazatelja turističkih podataka za mjerenje održivosti turističkih aktivnosti i njihovih ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja na priobalne destinacije.

Istraživanje su provele Kristina Brščić i Tina Šugar iz Instituta za poljoprivredu i turizam. „Istraživanje je provedeno radi testiranja pojedinih pokazatelja održivog turizma u navedenim odredištima“, naglasila je Brščić te dodala: „Prezentacija istraživanja je prezentirana projektnim partnerima u veljači 2019. godine. Isto istraživanje provedeno je i 2017. godine na većem uzorku.

Anketa je provedena na plažama u Poreču, Novigradu i Rapcu od srpnja do rujna 2018. godine na uzorku od 917 ispitanika.

Istraživanje je prikazalo zanimljive rezultate, a Brščić i Šugar izdvojile su nekoliko zanimljivih i bitnih zaključaka. Naime, većina ispitanika su njemački, talijanski, austrijski, hrvatski, slovenski i češki turisti koji su već ranije posjetili odredište ili su saznali za njega od prijatelja ili rodbine. Većina ih je više puta posjetilo odredište, a u prosjeku su u njemu proveli oko devet noći. Dnevna potrošnja većine ispitanika iznosi između 51 i 200 eura, ovisno o odredištu.

Glavne svrhe njihovoj posjeti su odmor, slobodno vrijeme i rekreacija, a primarna obilježja zbog kojih su odabrali odredište su plaže, čistoća mora, priroda i krajolik, mir i tišina te pristupačnost.

Ispitanici su zadovoljni odredištima, a pogotovo čistoćom odredišta te kvalitetom smještaja. Također, većina ih smatra kako odredišta dovoljno ulažu u inicijative usmjerene na održivost.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN