IV Rimski dani od 13. do 20. svibnja u Vinkovcima

Vinkovci, najstariji grad u Europi, imao je veliko značenje i u Rimskom carstvu. Rimska municipija, a zatim i kolonija, Colonia Aurelia Cibalae, nalazila se na sjecištu važnih puteva i...

Vinkovci, najstariji grad u Europi, imao je veliko značenje i u Rimskom carstvu. Rimska municipija, a zatim i kolonija, Colonia Aurelia Cibalae, nalazila se na sjecištu važnih puteva i imala je važnu ulogu u obrani granica carstva od barbarskih plemena. Zanimljivo je kako su u Cibalama rođena i dva rimska cara suvladara, Valentinijan I. i Valens.

Kako bi se podsjetilo na ovaj dio povijesti, već četvrtu godinu zaredom, u Vinkovcima će se održati Rimski dani. Ovogodišnji program pod geslom „IN HOC SIGNO VINCES“ (u ovom znaku ćeš pobijediti), podsjetit će na bitku koja se 316. godine vodila u blizini današnjih Vinkovaca i u kojoj je Konstantin Veliki porazio Licinija.

Za četvrtu manifestaciju organizatori su najavili niz novina. Po prvi puta održat će se defile u kojem će sudjelovati stotinjak sudionika, a između njih naći će se legionari i gladijatori iz Sportske udruge Gaz iz Trilja, te Dioklecijanova legija iz Splita.

Iako su stari Rimljani u svoje vrijeme uglavnom pili vino, u mnogim krajevima Europe, pivo je bilo čak i popularnije. Ljudi iz ovih krajeva bili su pivopije, pa onda i ne čudi podatak, koji je iznio kustos vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić, kako je car Valens, rođen u Cibalama, dobio nadimak Sabaiarius, odnosno pivska mješina ili pivska trbušina.

Upravo iz toga razloga, na četvrtim Rimskim danima svoje mjesto će naći i craft pivari. Između njih premijerno će se predstaviti pivnica Valentinijan iz Vinkovaca sa svojim pivom Valens, koje će označiti nastavak tradicije proizvodnje piva na ovom prostoru.

Cilj je uključiti što više građana u manifestaciju Rimski dani kroz radionice, izložbe, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskih vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje različitih uzrasta.

Program će započeti 13. svibnja izložbom u vinkovačkoj gradskoj knjižnici na temu Cibala, a nastavit će se dan kasnije radionicama izrade kolačića i kobasica po rimskoj recepturi u Gradskom muzeju Vinkovci.5_print

Vrhunac ovogodišnje manifestacije Rimski dani, dogodit će se u petak 20. svibnja. Već u 10 sati u Pješačkoj zoni otvorit će se Sajam rimskih proizvoda, a u isto vrijeme i na istom mjestu tristotinjak djece vinkovačkih vrtića održat će Rimske igre. Ne smijemo zaboraviti ni radionice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, koje će također započeti u 10 sati. Prvi dio programa Rimskih dana, koji ponajviše uključuje mlade, završit će Olimpijadom znanja i igrama učenika petih razreda osnovnih škola.

Poslijepodnevni dio programa započet će keramičarskim radionicama u parku u središtu grada, a u pješačkoj zoni u 17 sati predstavit će se craft pivari na već spomenutom Festivalu craft piva. Nakon programa u „areni“, bit će mogućnost degustacije rimskih kobasica.

Najatraktivniji dio programa započet će velikim defileom: careva u dvokolici uz pratnju legionara, gladijatora, antičkih nogometaša, streličara, žonglera i djece. Nakon pozdrava carevima, svoje vještine će pokazati gostujući gladijatori i legionari Sportske udruge „Gaz“ iz Trilja, a uz njih će nastupiti i skupina vinkovačkih gladijatora i legionara. Posebna atrakcija predstavlja antički nogomet koji će se igrati u našoj „areni“. Naravno, bit će prilike za fotografiranje sa carevima i gladijatorima. I ove godine gosti su nam žongleri i vrsni cirkusanti Triko Circus Teatra iz Zagreba koji će svojim vještinama zabaviti sve posjetitelje.

Posebno zanimljiv program pripremili su učenici Srednje strukovne škole i Gimnazije M.A. Reljković koji će u prezentacijskom prostoru vinkovačke gimnazije u 20 sati pokazati kako su živjeli građani Cibala kroz dva igrokaza: In schola Romana i In domo Aureliae.

Povezane vijesti: