Iva Bencun: Pustolovni turizam može postati okosnica domaće turističke ponude

Koronakriza ostavila je posljedice i na segment pustolovnog turizma, struktura gostiju se promijenila u korist domaćih turista, a osjetno su manje pogođene destinacije koje ne ovise o avionskom prometu,...

Koronakriza ostavila je posljedice i na segment pustolovnog turizma, struktura gostiju se promijenila u korist domaćih turista, a osjetno su manje pogođene destinacije koje ne ovise o avionskom prometu, poput sjevernog Jadrana i kontinenta, zaključak je Vijeća Zajednice pustolovnog turizma Hrvatske gospodarske komore.

Također, poduzetnici u pustolovnom turizmu su uvjereni da će upravo taj segment ponude postati jedan od osnovnih proizvoda domaćeg turizma, uz pomoć ciljanih potpora za daljnji razvoj i promociju. 

Odmah poslije lockdowna jako puno domaćih gostiju imalo je potrebu boraviti u prirodi i baviti se fizičkim aktivnostima kojima možda nikad prije nije. U tom smislu covid je pozitivno utjecao i nadamo se da smo time stekli neke nove klijente, jer domaće tržište ćemo morati jačati kao bazu“, istaknula je predsjednica Zajednice pustolovnog turizma HGK Iva Bencun, dodavši kako se aktivni i pustolovni turizam više odvija u vansezonskom periodu pa i u tom smislu dobri rezultati u srpnju i kolovozu nekima nisu puno značili. 

Hrvatska je među vodećim svjetskim pustolovnim destinacijama

Bencun naglašava kako nova pravila ponašanja koja nameće korona, poput socijalne distance i provođenja vremena na otvorenom, idu na ruku pustolovnom turizmu, kao i kampingu ili nautici. U tome vidi priliku da se ponuda tih segmenata dodatno razvije i postane okosnica domaćeg turizma, ali i naglašava da će se to teško postići bez usmjerenih državnih mjera.

Osim rješavanja sredstava premošćenja za likvidnost za koja puno članova nije još dobilo rješenja HAMAG-a i HBOR, a prijave stoje od svibnja, ili su dobile automatske odbijenice jer su kao agencije označeni kao jako rizična djelatnost, nadamo se i  ciljanim bespovratnim potporama za daljnji razvoj i promociju, kao i sniženju ulaznica za nacionalne parkove i parkove prirode za programe u organizaciji hrvatskih agencija“, poručuje Bencun. 

U prilog njenom razmišljanju idu i podaci iz „Indeksa razvoja pustolovnog turizma 2020.“ Svjetske udruge pustolovnog turizma (ATTA), prema kojima je Hrvatska ove godine zauzela prvo mjesto po konkurentnosti među top 5 destinacija u regiji Istočna Europa i Središnja Azija,  te 11. mjesto među 163 zemlje u kategoriji pustolovnih destinacija u razvoju. 

ATTA: OBJAVLJEN INDEKS RAZVOJA PUSTOLOVNOG TURIZMA 2020.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN