Iva Bencun: Tražimo popuštanje mjera za segment aktivnog i pustolovnog turizma

Zajednica pustolovnog turizma HGK predložila je nadležnom ministarstvu da se od 11. svibnja popuste mjere za segment aktivnog i pustolovnog turizma. Iznijeli su niz mjera koje se mogu provesti...

Zajednica pustolovnog turizma HGK predložila je nadležnom ministarstvu da se od 11. svibnja popuste mjere za segment aktivnog i pustolovnog turizma.

Iznijeli su niz mjera koje se mogu provesti kako bi se biciklizam, planinarenje, jahanje i ostale turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma koje po Zakonu utvrđuje Zajednica pustolovnog turizma HGK, mogle što sigurnije obavljati. Ističu da su zadovoljni dosadašnjom suradnjom s resornim Ministarstvom turizma i epidemiolozima te njihovim uvažavanjem prijedloga struke.  

Riječ je o specifičnim djelatnostima u kojima je struka i inače navikla paziti cijelo vrijeme na sigurnost klijenata, a kako se većina programa realizira u prirodi koja omogućava propisanu socijalnu distancu, smatramo da se gotovo sve aktivnosti mogu provoditi bez većih poteškoća“, istaknula je predsjednica Zajednice Iva Bencun.

Što se tiče nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih prirodnih atrakcija, Zajednica je, između ostalog, preporučila hitno sniženje cijena ulaznica i vraćanje predujmova agencijama za uplaćene ulaznice koje se neće koristiti. 

Problem s cijenama u nacionalnim parkovima koje su podignute u cilju upravljanja posjetiteljima smo imali i prošle godine, ove godine će biti neizdrživo raditi po tim uvjetima.   Za upravljanje posjetiteljima postoje i drugi mehanizmi, ne može uvjet biti da samo bogatiji gosti imaju pravo vidjeti naše prirodne ljepote. Da ne govorimo da, nažalost, problem preopterećenja brojem posjetitelja ove godine nećemo imati, poručila je Bencun. 

Sugestija Zajednice kojom se priključuju molbi Udruženja putničkih agencija HGK je i da se omogući 100% popunjenost kapaciteta svih vrsta turističkih prijevoza. Obrazlažu da se radi o poznatim i zatvorenim grupama u kojima su svi putnici evidentirani, za razliku od javnog prijevoza. „Sve kalkulacije su bazirane na 80% popunjenosti, ispod toga nije isplativo ni raditi, a osigurat ćemo poštivanje svih drugih epidemioloških mjera jer zaštita zdravlja naših gostiju nam je na prvom mjestu“, zaključuje Bencun.

Povezane vijesti: