Konferencija Virtuos

Jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, glavna tema konferencije VirtuOS

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku organizirao je u Hotelu Osijeku konferenciju “Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu” u okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog...

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku organizirao je u Hotelu Osijeku konferenciju “Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu” u okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. RCK UTŠO jedan je od šest regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

Konferencija je obuhvatila sve relevantne dionike sektora turizma i ugostiteljstva, a bila je prožeta temama usmjerenim na razvoj i modernizaciju postojećih obrazovnih programa te perspektivu i prioritete strukovnog obrazovanja. Konferencija kojoj je svrha jačanje kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva prvi je korak u postupku izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnog kurikuluma što je ujedno i jedna od osnovnih aktivnosti projekta VirtuOS.

“Namjera uspostave RCK-ova jest da se na regionalnoj razini stvore obrazovni centri tako da se kompetenciju ne moraju tražiti negdje drugdje nego će ih učenici pronaći ovdje i primijeniti na regionalnoj, nacionalnoj ili široj europskoj razini”, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

“VirtuOS je srž reforme strukovnog obrazovanja. Važno nam je da se načini učenja i poučavanja i pristup istima trebaju zaokrenuti u drugom smjeru. Vjerujemo da će izrada ovih programskih paketa to i omogućiti te da će zanimanja u našem sektoru postati atraktivnija i zanimljivija. Kroz učenje temeljeno na radu i s naglaskom na praktičnom radu privući će nove učenike, a poslodavci će ih prepoznati kao stručnjake u njihovom području, ključnima za rad u njihovim gospodarskim subjektima”, naglasio je ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek.

Nakon konferencije organiziran je i okrugli stol na temu “Ključne kompetencije u području turizma i ugostiteljstva” na kojem su sudjelovali svi relevantni dionici iz područja ugostiteljstva i turizma.

Dan prije Konferencije u okviru projekta Virtuos, otvoren je suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji se nalazi u suterenu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i u potpunosti je obnovljen s izmjenom svih postojećih instalacija. Cjelokupni projekt VIRTUS trebao bi unaprijediti i modernizirati praktičnu nastavu i vježbe, te samim tim učiniti atraktivnijima zanimanja za koja se obrazuje u školi.

Za projekte Regionalnog centra kompetentnosti osigurana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 95.673.388,62 kuna i financiraju se iz dva fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 – projekt RCK VIRTUS i Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 – projekt RCK VirtuOS.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN