Kamp “Mon Perin” kao odličan primjer uspješne kamp priče

Premda Hrvati nisu tipični kamperi, kombinacija slobode i boravka u netaknutoj prirodi ukorijenjena je u svijesti stranih turista, pa u hrvatske auto-kampove svake godine dolaze na desetine tisuća Slovenaca,...

Premda Hrvati nisu tipični kamperi, kombinacija slobode i boravka u netaknutoj prirodi ukorijenjena je u svijesti stranih turista, pa u hrvatske auto-kampove svake godine dolaze na desetine tisuća Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Talijana. Strani turisti čak su Hrvatsku proglasili “europskom kamping destinacijom broj jedan”, a mnogi u Hrvatskoj nisu ni svjesni zanimljivog podatka da se čak 25 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje upravo – u kampovima.

Uspješnu kamp priču svakako priča i kamp „Mon Perin“ iz Bala, koji raste iz godine u godinu, pruža izvrsnu uslugu te nudi zanimljive dodatne sadržaje zbog kojih se gosti i vraćaju. Nakon što je u proteklih godinu dana temeljito obnovljen i nadopunjen novim atraktivnim sadržajima, jedan od najmodernijih istarskih auto-kampova, baljanski “Mon Perin” već je tijekom proteklih uskrsnih praznika ostvario odlične poslovne rezultate: “Premda je ove godine Uskrs bio dva tjedna kasnije, ukupno smo imali 50 posto više noćenja nego lani. Jako smo zadovoljni rezultatima, a gosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke ugodno su iznenađeni novim, modernim izgledom našeg kampa“, ističe Massimo Piutti, direktor kampa “Mon Perin”.

Kamp je smješten pet kilometara od malenog istarskog gradića Bale, između Pule i Rovinja, okružen netaknutom prirodom i svojom devet kilometara dugom šljunčano-kamenitom plažom. Samim kampom već deset godina upravlja istoimena tvrtka “Mon Perin”, jedinstvena po modelu upravljanja po principu socijalnog poduzetništva – tvrtka ima više od 900 udjeličara, stanovnika i prijatelja Bala. Kamp “Mon Perina” posebno su traženi zbog izvanredne kombinacije netaknute prirode, modernih usluga i – kamping luksuza, tako “Mon Perin” nakon obnove ima čak 900 smještajnih jedinica, a osim 750 parcela za kampere, kamp-kućice i šatore, zainteresiranim gostima nudi i smještaj u 150 mobilnih kućica.

Kamp Mon Perin – luksuzne mobilne kućice

I dok je prije desetak godina kamp imao oko 2,5 milijuna kuna prihoda od oko 50.000 noćenja, razvitkom i uvođenjem novih sadržaja poslovne brojke svake godine rastu po značajnim stopama: “Proteklu 2016. godinu smo zaključili s prihodima od 29 milijuna kuna i 216.000 noćenja. Ove godine očekujemo još bolje rezultate, na temelju bookinga već imamo odlične prognoze za rast prihoda i noćenja 15-20 posto. Konačni cilj nam je doći do brojke od 300.000 noćenja u kampu te 100.000 noćenja u Balama“, objašnjava mladi direktor tvrtke, 28- godišnji Massimo Piutti.

Fresh market i turistički vlakić kao odličan primjer kako brinuti o svojim gostima

Posebno me oduševljava što u kampu “Mon Perin” prodaju doživljaj destinacije tj. što im je stalo do konačnog doživljaja, a upravo je to smisao turizma. U kampu „Mon Perin“ dobro znaju kako motiv dolaska nije smještaj, nego kvalitetni, autohtoni i jedinstven sadržaj turističke destinacije, te su puno energije uložili upravo u generiranje kvalitetnog sadržaja za svoje goste. I to ne samo turističke destinacije Bala, nego cijele Istre kao turističke regije.

Od besplatnog Wi-Fi-ja, preko turističkog vlakića koji cijeli dan povezuje kamp i gradić Bale do jedinstvene mogućnosti za goste – korištenje tzv. Fresh marketa. Naime, riječ je o ogromnom vrtu sa zasađenim povrćem i voćem, a koji je potpuno besplatan za sve goste kampa – drugim riječima, tijekom boravka u kampu svaki gost može svakodnevno ubrati što god poželi i pripremiti si ukusan, svjež i zdrav obrok.

Za one kojima odmor podrazumijeva i adrenalinske aktivnosti, kamp nudi i školu jahanja, jedrenja i ronjenja, kao i niz sportskih aktivnosti. Baljanski kamp “Mon Perin” jedinstven je i po još jednoj stvari: na sredini glavne plaže nalazi se značajno nalazište okamenjenih kostiju dinosaurusa, stare oko 200 milijuna godina. Pronađene su, odnosno izronjene s dna mora 1992. godine i jedino su nalazište fosila u Istri, kao i jedino nalazište u Europi koje je na morskom dnu, odnosno ispod razine mora. Gosti “Mon Perina” tako mogu plivati i roniti pored samog nalazišta Histriasaurusa boscarollija, a njegove preparirane ostatke kostiju i pogledati u Muzeju dinosaurusa u Balama.

25 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje upravo – u kampovima

Na kraju mogu slobodno zaključiti kako je kamp “Mon Perin” odličan primjer uspješne kamp priče i pravi primjer u kojem smjeru se kampovi moraju razvijati. Kvalitetna usluga se uvijek dugoročno vrati, a to je imperativ u turizmu. Kvalitetna usluga i izvedba su preduvjet za razvoj turizma, a to gosti znaju prepozanti i zato se iz godine u godinu vraćaju, a također, to je uvijek bio i uvijek će biti najbolji marketing – od usta do usta tj. osobna preporuka samih gostiju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN