Odličan primjer kako ispričati priču kroz turizam? Kamp Mon Perin otvorio Paleo park u Balama

Turizam su priče, a storytelling koncept je danas imperativ. No, priča mora biti istina, vjerodostojna i imati neke temelje, da bi je uopće mogli ispričati i da može biti...

Turizam su priče, a storytelling koncept je danas imperativ. No, priča mora biti istina, vjerodostojna i imati neke temelje, da bi je uopće mogli ispričati i da može biti održiva.

Kako se to radi? Evo jedne priče o dinosaurima, kampu, dizajnu i Balama.

Već daleke, 1992 godine na obali Bala, u uvali Colona pronađene su kosti dinosaura, uključujući i leđni pršljen Histriasaurusa, svijetu najstarijeg poznatog člana grupe sauropoda (dugovrata, biljojeda) zvane Rebbachisauridae. Pronađeni su i ostatci dinosaura mesojeda i velikog sauropoda kojeg se povezuje s Brachiosurus-om.

Zbog ovog velikog pronalaska, na Svjetskom kongresu paleontologa 1995. godine u Pekingu, Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

S druge strane, Baljansko nalazište, koliko je poznato, jedino je nalazište u svijetu koje okamenjene ostatke ovih reptila skriva pod morem, a pretpostavlja se da su fosili dinosaura stari čak 130 milijuna godina. Na bazi fosila pronađenih u ostalim krajevima Istre, vjeruje se da je na ovom području živjelo bar deset vrsta dinosaura.

Vau koja priča i temelj za pričanje iste, zar ne?

Kada već nismo to bolje iskoristili i brendirali do sada, za to su se odlučili iz kampa Mon Perin u Balama, koji su otvorili Paleo park o dinosaurima vrijedan 23 milijuna kuna.

Paleo Park je kombinacija tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno istraživačkog poligona sa ciljem približavanja i popularizacije ovog arheološkog nalazišta u Baljanskom priobalju. A kako ističu iz kampa Mon Perin, posebnu pozornost usmjerit će se na edukaciju mlađih naraštaja uspostavljanjem suradnje s vrtićima te osnovnim i srednjim školama kako bi se kroz šetnju tematskim parkom upoznali s jedinstvenim nalazištem u Istri.

Osim zabavnog i turističkog sadržaja, u Paleo parku postavljeno je šest skulptura dinosaura u prirodnim veličinama, a zanimljivo je kako je bazen u obliku dinosaura.

Vanjski bazen površine 706m2 sastoji se od bazena za odrasle, bazena za djecu, te bazena sa sjedećim masažama. Uz glavni bazen nalazi se vruća kupelj površine 20 m2 i dubine 90 cm.

Pristupni putevi i terase (sunčališta) kaskadno su uklopljeni u teren, ne narušavajući prirodnu konfiguraciju terena, što je izradio važno. Tako izgradnjom Paleo Parka nije narušena fizionomija krajobraza i nastojala se očuvati autohtona vegetacija, dok je okoliš uređen mediteranskim biljem ukomponiranim u strukturu Paleo Parka i prirodni okoliš.

Odlična priča i ekstenzija kampa Mon Perin, zar ne? Motiv više da gosti odaberu upravo kamp Mon Perin kao svoje ljetno odredište. Odličan primjer uspješne kamping priče i pravi primjer u kojem smjeru se kampovi moraju razvijati te kako iskoristiti tj. isprčati priču kroz turizam.

Foto: Kamp Mon Perin

Vijesti: