Koliko je doista isplativa kupovina međunarodnih brendova?

Brendovi ne jamči ekskluzivno povećanje prihoda po iznajmljenoj jedinici iako se to u prošlosti pokazalo kao ključan faktor u izboru međunarodnog brenda. No naravno sve podliježe pravilima ponude i...

Brendovi ne jamči ekskluzivno povećanje prihoda po iznajmljenoj jedinici iako se to u prošlosti pokazalo kao ključan faktor u izboru međunarodnog brenda. No naravno sve podliježe pravilima ponude i potražnje tržišta u kojem smještajni objekt posluje.

Kupnja licence međunarodnih brendova u većini slučajeva može pomoći, ali ona ne jamči hotelijerima instant uspjeh i bogatstvo, komentirala je Carmen Hui, komercijalna direktorica za vlasništvo i partnerstvo u hotelima, za Booking.com. U nastavku analize, istaknula je kako se kreće ponuda i potražnja za brendirane i neovisne hotele u četiri ključna turistička grada te kako to može utjecati na odluku za kupnju brenda.

Munjeviti razvoj tehnologija doveo je također do promjena u prosječnoj količini prihoda po iznajmljenoj jedinici u brendiranih, ali i u neovisnih hotela. Jačina međunarodnih brendova oduvijek se oslanjala na brojeve, prepoznatljivost i veliki marketinški budžet, no vlasnici neovisnih objekata sve ozbiljnije konkuriraju na svjetskom tržištu i nastoje privući posjetitelje ponudom jedinstvenog iskustva. Tome u korist idu spomenute nove tehnologije koje nezavisnim hotelima pružaju fleksibilna rješenja poput e-trgovanja, marketinga do alata koje profiliraju posjetitelje – naravno sve u svrhu izdizanja iznad okvira dosadašnjeg poslovanja.

Hui naglasak stavlja na promjene kojima su te nove tehnologije dionicima olakšale pristup tržištu i što su novoga donijele naročito po pitanju kupovine međunarodnog brenda. Isti, naime ne jamči ekskluzivno povećanje prihoda po iznajmljenoj jedinici iako se to u prošlosti pokazalo kao ključan faktor u izboru međunarodnog brenda. Sve naravno podliježe pravilima ponude i potražnje tržišta u kojem smještajni objekt posluje.

Za primjer su promatrana četiri velika turistička centra: London, Paris, New York i Cape Town kako bi se utvrdilo kretanje prihoda po iznajmljenoj jedinici u slučajevima objekata s tri ili četiri zvjezdice u 2016. i 2017. godini. Također, trendovi su promatrani kroz četiri segmenta: globalni lanci, kuće za odmor i apartmani, vikendice i ostala jedinstvena mjesta uključujući ona koja ne spadaju u kategoriju lokalno i neovisno. Posljednji korak analize uključuje neovisno brendirane jedinice te manje nacionalne, regionalne i lokalne lance.

U sva četiri turistička punkta, primjećujemo razlike u tome kako se potražnja kreće u odnosu na ponudu.

U slučaju Londona, globalni lanci i iznajmljivanje vikendica bilježe jednake prihode po iznajmljenoj jedinici, kao i lokalni i neovisni segment. On se kreće negdje između 20 i 25%, osim u slučaju vikendica, koje zbog svog sezonskog karaktera, variraju tijekom godine. U Parizu vlada drukčija slika. Pri samom vrhu za svoj dio kolača se nadmeću svi: i globalni i lokalni i neovisni, dok potražnja za vikendicama kaska za njima, ali bilježi zdrav i stabilan kontinuitet potražnje. U New Yorku je pak obrnuto. Vikendice su znatno više u fokusu turista i neupitno prednjače ispred globalnih lanaca, lokalaca i neovisnih. Štoviše, najveća eksplozija potražnje za vikendicama je tijekom ljetnih mjeseci kada naraste preko 30%. Globalni lanci u Cape Town-u nisu toliko dominantni naspram ostala tri segmenta, a s potražnjom za vikendicama doživljava naizmjenično uspone i padove svakih nekoliko mjeseci. Primjera radi, u razdoblju božićnih praznika, iznajmljivanje vikendica je nadmašilo iznajmljivanje jedinica u objektima globalnih lanaca, dok se to preokrenulo u mjesecima koji su uslijedili.

Ono što se naposljetku preporučuje svima koji imaju želju investirati u neki od poznatih brendova jest da je prije svega potrebno uzeti u obzir troškove nužne da smještajni objekt posluje u skladu sa svim fizičkim i operativnim standardima, kao i odgovoriti na pitanje hoće li koristi od kupljenog brenda biti dovoljne da izglade sve nastale i tekuće troškove? Svakako, ne smije se zanemariti kupovna moć i profil posjetitelja te koliko su oni spremni izdvojiti za ponuđeno iskustvo.

S druge strane, put neovisnosti protkan je brojnim izazovima i preprekama te je u većini slučajeva teži put od ova dva. Ipak, u pitanju su znatno veće slobode u osmišljavanju sadržaja kako bi se posjetiteljima ponudio jedinstven aranžman i personalizirano iskustvo s fokusom na svaki detalj – od dizajna do gastro ponude.

Povezane vijesti: