Kontradiktornost statusa turističkog vodiča u slučaju Anite Vukoje

Foto: Pixabay.com

Ranije smo pisali o nelogičnosti i višestrukoj interpretaciji Zakona pri definiranju statusa turističkog vodiča kao samozaposlene osobe.

Stupivši u kontakt s HZZ-om, ali i Zajednicom društava turističkih vodiča Hrvatske te Udrugom turističkih vodiča Liburnia, možemo zaključiti kako se Zakon ili krivo interpretira od strane HZZ-a ili postoje kontradiktornosti u pravilima o samozaposlenosti.

U redakciju nam se javila Anita Vukoja sa sličnim iskustvom, čiju priču prenosimo u cijelosti.

U HZZ-u sam se vodila kao vodič po zanimanju. Od njih sam dobila poziv – dakle oni su mi ponudili program učenja stranog jezika čiji tečaj je započeo početkom studenog 2018., što sam prihvatila i mjesec i pol dana uredno putovala preko 70 kilometara svaki radni dan da bih pratila predavanja. Početkom siječnja 2019. me dočekao hladan tuš – javili su mi da kao turistički vodič gubim sva prava i traže povrat novca. Dakle, stavljena sam pred zid: ne smijem nastaviti svoje školovanje, gubim pravo na izlazak na ispite i sva predavanja koja sam do sada pratila i sav moj trud padaju u vodu“, objašnjava Anita Vukoja. „Tko će meni nadoknaditi mjesec dana redovnog pohađanja stranog jezika i onih 70-ak kilometara koje sam o vlastitom trošku putovala svaki radni dan? I sad se od mene traži povrat novca i plaćanje tečaja koji košta osam tisuća kuna, a ja sam nezaposlena osoba.

Kako bi došla do razumnog objašnjenja situacije, Anita Vukoja kontaktirala je HZZ Područni ured Zadar. Institucija se u odgovoru poziva na Zakon o pružanja usluga u turizmu koji navodi kako se turistički vodič, kako bi pružao usluge turističkog vodiča, mora upisati u središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu. Nadalje, obrazloženje institucije ističe kako se prema Zakonu o tržištu rada nezaposlenom osobom, između ostalog, smatra osoba koja nema registrirano slobodno zanimanje. No, budući da se turistički vodiči upisuju u spomenuti registar, oni se prema ovom zakonu ne smatraju nezaposlenim osobama, iako nemaju registriran obrt, poduzeće ili slobodno zanimanje.

U članku 29., stavku 2 Zakona o porezu na dohodak stoji kako se slobodnim zanimanjem podrazumijeva samostalna djelatnost turističkih djelatnika. No, da bi se djelatnost turističkog vodiča smatrala samostalnom, članak 39., stavak 6 Zakona nalaže kako je osoba dužna podnijeti zahtjev za promjenom načina utvrđivanja i oporezivanja dohotka „na početku ostvarivanja dohotka, na početku obavljanja djelatnosti ili do kraja tekuće godine za iduću godinu“. Sukladno tome, osoba koja ne obavlja djelatnost nije obavezna registrirati samostalnu djelatnost prije početka obavljanja djelatnosti ili prije početka ostvarivanja dohotka.

U slučaju Anite Vukoje nije podnesen gore navedeni zahtjev za oporezivanje dohotka zato što je nezaposlena, to jest ne ostvaruje dohodak, no iz nekog razloga nju se i dalje vodi kao osobu koja ima slobodno zanimanje te time ne ostvaruje prava HZZ-a.

Ja sam kontaktirala i pučku pravobraniteljicu i poslala dopise u 3 ministarstva, a iz HZZ-a ne znaju koje ministarstvo je njima nadležno. S jedne strane čujem da je to Ministarstvo turizma, a s druge strane kažu to je Ministarstvo rada. Oni se vrte u krug i pričaju jednu te istu priču“, objašnjava Anita. „Ne želim ja nikome da upadne u probleme u kakve sam ja upala, već želim zaštititi sebe i druge i samo želim ukazati na to da se ne postavlja prema svim profesijama jednako“.

Kao što možemo vidjeti, nekonzistentnost te razne interpretacije zakona unutar iste institucije zvuči kao „pokvareni telefon“, a priča se vrti u krug. No, stvar se mora ozbiljno shvatiti jer se radi o nezaposlenim ljudima kojima su uskraćena osnovna prava propisana Zakonom o tržištu rada.

POVEZANE VIJESTI:

TURISTIČKI VODIČI SMATRAJU SE SLOBODNIM ZANIMANJEM I NEMAJU NIKAKVA PRAVA KAO NEZAPOSLENE OSOBE

SVI KOJI IMAJU POLOŽEN ISPIT ZA TURISTIČKOG VODIČA, SMATRAJU SE SAMOZAPOSLENIMA?  

Vijesti: