Krajem 2020.godine bez vize i dvostrukog oporezivanja s SAD-om?

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Avitus grupom organizirala je događanje „America Made Easy“ na kojem su hrvatska poduzeća mogla saznati više o...

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Avitus grupom organizirala je događanje „America Made Easy“ na kojem su hrvatska poduzeća mogla saznati više o načinima na koje mogu istupiti na tržište Sjedinjenih Država.

Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU je istaknuo: „SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“.

No naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.

Dvije bolne teme i glavne kočnice o kojima se već godinama raspravlja i očekuje pozitivan ishod. No, nikako da i to dočekamo. Važno je za naglasiti kako je Hrvatska s Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a, što svakako dovodi do neravnopravnog odnosa.

Čak je Europska komisija zaprijetila USA kako će uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade, no EK je ipak odustala od tog poteza. Sveti gral i jedino rješenje ove priče je da postotak odbijenih zahtjeva za vize bude manji od tri posto. A prema informacijama iz Američke ambasade, Hrvatske je jako blizu da to i ispuni.

Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj: Samo je pitanje vremena kad će se vize ukinuti, možda već do kraja 2020

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst; Izvor: HGK

Upravo na te probleme se osvrnuo i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst, kazavši da američka Vlada ima poseban tim koji priprema sporazume o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama diljem svijeta pa tako i Hrvatskom: „Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU. Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod 3 posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kad će se ukinuti, možda već do kraja 2020“, poručio je Kohorst.

Goran Križanac, KMPG: Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30 posto i to stvara probleme hrvatskim kompanijama.

Razgovaralo se i o poreznom sustavu SAD-a koji je detaljnije predstavio Goran Križanac iz KMPG-a. „Imate korporativne poreze na federalnoj razini, ali i na razini svake države. Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30 posto i to stvara probleme hrvatskim kompanijama. Radi se o visokoj stopi, a da imamo sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ona bi iznosila između 10 i 15 posto. To sigurno koči hrvatske investicije u SAD“, apostrofirao je Križanac, uz napomenu da su doprinosi za mirovinskog i zdravstveno osiguranje značajno niži u SAD-u nego u Hrvatskoj. Preporučio je poduzetnicima da se svakako obrate lokalnim poreznim stručnjacima kako bi izbjegli dodatne troškove u poslovanju.  

VAŽAN INFO ZA TURISTIKE DJELATNIKE KOJI CILJAJU TRŽIŠTE SAD.

1783. GODINE DUBROVAČKA REPUBLIKA PRVA JE DRŽAVA U SVIJETU, KOJA JE PRIZNALA SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE.

Nema boljeg načina da testirate svoje poslovne ideju od izlaska na američko tržište izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a. „To je veliko i potentno tržište, ali je i specifično, s brojnim zahtjevima. Nekoliko hrvatskih tvrtki već dosta uspješno posluje u SAD-u, a mi ćemo danas pokazati što je važno da i ostali uspješno iskorače preko Atlantika“, rekla je Doko Jelušić.

Frank Levene iz tvrtke Avitus je predstavio kulturološke razlike koje poslovne ljude očekuju „preko bare“. „Trebate se doimati američki, imati američki broj mobitela, web adresu koja završava na .com, znati imperijalni sustav mjera. Nemojte se orijentirati isključivo na velike gradove jer su skupi i konkurencija je nemilosrdna, SAD je ogromna zemlja i nudi brojne prilike i u manje razvikanim mjestima“, pojasnio je Levene.


Povezane vijesti: