Krajnje je vrijeme da se počnemo ozbiljno i strateški baviti zdravstvenim turizmom

Poliklinika Bagatin proglašena je vodećom dermatološkom klinikom u Europi / Foto: Poliklinika Bagatin

Poliklinika Bagatin proglašena je vodećom dermatološkom klinikom u Europi prema najnovijoj analizi europskih dermatoloških klinika, koju radi Global Clinic Rating – međunarodno akreditacijsko tijelo za medicinske ustanove.

Da se radi o ozbiljnoj konkurenciji i visoko postavljenoj ljestvici govori i činjenica kako je u analizi ukupno bilo uključeno 2.368 dermatoloških klinika, s prosječnom ocjenom kvalitete 3.15.

Budući da su medicinske i estetske usluge izrazito individualizirane, cilj GCR-a je približiti standardizaciju i kategorizaciju ustanova koje certificira, svim svojim korisnicima te potencijalnim pacijentima, a kriteriji za medicinske ustanove su postavljeni upravo na temelju zadovoljstva pacijenata. GCR jedina je međunarodna neovisna organizacija koja služi podjednako pacijentima kao i vlasnicima poliklinika i klinika u čitavom svijetu.

Izvor:: Global Clinic Rating

Sveukupna međunarodna klinička reputacija Poliklinike Bagatin za 2018. ocjenjena je vrlo visokom ocjenom 4.55, što nas je smjestilo na sam vrh. To ukazuje na sve veći zdravstveni standard diljem Europe, ali i Hrvatske” ističu iz Poliklinike Bagatin te dodaju kako kombinacijom tehnologije i individualnog pristupa, za klijente kreiraju cjelovit i idealan program, s kojim postižu najbolje i dugotrajne rezultate.

Global Clinic Rating ( GCR )  međunarodno je akreditacijsko tijelo koje ocjenjuje medicinske ustanove na bazi 4 kriterija: stručnost osoblja, tehnološka opremljenost i kvaliteta medicinskih i nemedicinskih jedinica, raspon i kvaliteta medicinskih i nemedicinskih procedura i usluga te kritike i ocjene pacijenata na neovisnim web stranicama (poput Googla i Facebooka).

Uspjeh Poliklinike Bagatin je samo još jedan u nizu uspjeha naših poliklinika, specijaliziranih bolnica, ordinacija na konkurentom tržištu Europe i dokaz kako je krajnje vrijeme da se počnemo ozbiljno i strateški baviti zdravstvenim turizmom

Poliklinika Bagatin iz godine u godinu dobiva priznanja i nagrade od struke i pacijenata, u raznim zdravstvenim djelatnostima koje nude na tržištu, te je svrstana među najboljom poliklinikom u Europi, što dokazuje i spomenuto GCR priznanje.  Također osim Poliklinike Bagatin u Hrvatskoj imamo i druge odlične i priznate klinike koje su u izvrsne u svojim područjima kao što su Specijalna bolnica Sv.Katarina, Specijalna bolnica Svjetlost, Poliklinika Medico, Rident…  i mnoge druge manje ordinacije koje su vodeće u regiji i među najboljima u Europi.

Dakle, imamo odlične temelje za zdravstveni turizam od Rijeke, Zagreba, Osijeka i drugih gradova na Jadranu koji se polako dižu, imamo ono najvažnije klinike koje među najboljima i vodeće u regiji i Europi. No, same klinike ne čine zdravstveni turizam, za to se moraju pobrinuti turističke destinacije tj. turističke zajednice na čelu s HTZ-om i Ministarstvom turizma, da zaokruže cijeli ciklus i priču oko zdravstvenog turizma.

Privatni sektor je odavno napravio svoje, od raznih klinika, specijaliziranih bolnica i ordinacija koje su glavna baza i pretpostavka za razvoj zdravstvenog turizma, no opet padamo na sustavu koji očito to ne zna niti želi zaokružiti kao jedan turistički proizvod. Sve imamo, od hotela, klinika, toplica, pogodne klime, povezanost, restorane, turističke priče, ali opet sustav koči i nije na razini na kojoj mora biti.

Do kada trebamo čekati da se nešto stvarno pomakne s mrtve točke? Živimo u 21.stoljeću gdje su promijene sve brže i brže, gdje je jaka konkurencija, gdje se sve teže i teže istaknuti i doći do pozornosti, a mi i dalje dajemo prednost konkurenciji u okruženju, jer smo tromi, inertni i zadovoljimo se suncem i morem.

Zdravstveni turizam nalazi se kao jedan od fokusa Master plana razvoja turizma do 2020.godine, no puno toga piše na papiru raznih strategija i master planova – papir sve trpi, a na terenu nažalost i dalje nema konkretnih pomaka. Poduzetnici glasno viču i šalju apel turističkim institucijama da se uključe i da zdravstveni turizam postane dio integrirane hrvatske turističke ponude. Očito je vrijem za neke konkretne promijene i akcije, jer nemamo još deset godina čekati da se dogode neke konkretne promjene i da posložimo kvalitetnu priču oko zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Prema procjenama, ukupni prihodi koji se danas globalno ostvaruju iz područja medicinskog turizma premašuju 60 milijardi dolara, a za svega nekoliko godina taj broj će premašiti 100 milijardi dolara. Iako u Hrvatskoj postoji oko 1.100 pružatelja usluga medicinskog turizma, samo pet posto turista (pacijenata) dolazi sa stranih tržišta, primarno iz Italije, Slovenije i BiH.

Stalno pričamo o potencijalima, vrijeme je da te potencijale i konkretiziramo. Odmah i sad, jer kad ako ne sad – kad je Hrvatski turizam trend i u fokusu globalnih turista i medija.

Sve imamo i sve je na nama samima.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN