Kula Skrivanat i utvrda Fortica na otoku Pagu u službi kulturnog turizma

Dva kulturna spomenika – tvrđave Fortica i kule Skrivanat, postat će vlasništvo i biti na raspolaganju Grada Paga. Tako će Pag dobiti dva vrlo atraktivna kulturna spomenika koji će...

Dva kulturna spomenika – tvrđave Fortica i kule Skrivanat, postat će vlasništvo i biti na raspolaganju Grada Paga.

Tako će Pag dobiti dva vrlo atraktivna kulturna spomenika koji će imati svoju turistički funkciju kroz kulturni turizam, idealan za storytelling koncept interpretacije.

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena je u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Također, jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag.

Utvrda Fortica izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. U prošlosti je bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna. Otok Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto često su bili izloženi napadima gusara.

“Ova dva, iznimno vrijedna spomenika kulture uredit će se za potrebe kulturnog turizma te će predstavljati bogatu ponudu Paga gdje će se održavati razne kulturno-zabavne manifestacije poput koncerata, kazališnih predstava, ljetnih radionica i sl.“, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Potpisivanje Ugovora o ustupanju na uporabu dva spomenika kulture – tvrđave Fortica i kule Skrivanat između Grada Paga i Ministarstva državne imovine održat će se U ponedjeljak, ( 11. veljače 2019. )

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN