Kvaliteta mora u Hrvatskoj dobila ocjenu „izvrstan“

Prema posljednjem godišnjem izvješću o praćenju kvalitete vode za kupanje u Europi više od 85 posto ispitanih europskih kupališta zadovoljilo je stroge standarde EU-a i dobilo ocjenu „izvrstan” za čistoću...

Prema posljednjem godišnjem izvješću o praćenju kvalitete vode za kupanje u Europi više od 85 posto ispitanih europskih kupališta zadovoljilo je stroge standarde EU-a i dobilo ocjenu „izvrstan” za čistoću vode, uključujući i Hrvatsku s kvalitetom od 94,4 posto. Danas objavljeni rezultati dobar su pokazatelj gdje se ovog ljeta može pronaći najbolja voda za kupanje.

Čak 95,4 posto od 21.831 kupališta u 28 država članica EU-a obuhvaćenih praćenjem ispunilo je minimalne zahtjeve za kvalitetu u skladu s propisima EU-a, kako se navodi u ovogodišnjem izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš (EEA). U izvješće je uključeno i 300 kupališta u Albaniji i Švicarskoj.

Broj kupališta koja su zadovoljila najstrože standarde kvalitete i dobila ocjenu „izvrstan” lagano je porastao, s 85 posto u 2017. na 85,1 posto prošle godine. Uzmu li se u obzir i kupališta koja su zadovoljila minimalne uvjete za ocjenu „zadovoljavajuće kvalitete”, slika je nešto drugačija. Takvih je kupališta 2017. bilo 96 posto, a 2018. nešto manje – 95,4 posto. Glavni je uzrok tomu otvaranje novih kupališta, a prema Direktivi o vodi za kupanje razvrstavanje se temelji na podacima za četiri sezone kupanja. Prošle je godine kvaliteta vode u 301 kupalištu (njih 1,3%) u EU-u, Albaniji i Švicarskoj ocijenjena „lošom”, u odnosu na 1,4 posto u 2017.

Udio mjesta za kupanje s izvrsnom kvalitetom vode u europskim zemljama

Jučer smo obilježili Svjetski dan okoliša. Pred nama su brojni izazovi i upravo zato je važno da se prisjetimo uspješnih priča iz Europske unije na temu ekologije. Kvaliteta europskih kupališta jedna je od takvih priča koja je svima bliska. Ispitivanjem, izvješćivanjem, praćenjem i razmjenom stručnog znanja nastojimo poboljšati kvalitetu naših omiljenih kupališta. Novi pregled aktivnosti u području okoliša omogućit će državama članicama da si međusobno pokažu kako najbolje postići i zadržati izvrsne standarde koji su dosegnuti tijekom mojeg mandata. Zahvaljujem Europskoj agenciji za okoliš na pomoći u poboljšanju standarda i redovitom slanju pouzdanih informacija jer ćete na temelju tih informacija lako moći odabrati gdje se kupati ovog ljeta“, izjavio je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruyninckx dodao je kako „izvješće potvrđuje da se isplatio trud država članica tijekom više od 40 godina, prvenstveno u području obrade otpadnih voda. Većina Europljana danas uživa u vodi za kupanje izvrsne kvalitete. Ipak, to je tek jedno od glavnih pitanja, uz onečišćenje plastikom i zaštitu života u moru, koja moramo riješiti kako bi naša mora, jezera i rijeke bili zdraviji.

Zahtjevi za vodu za kupanje utvrđeni su Direktivom EU-a o vodi za kupanje. Provedbom njezinih odredbi znatno smo poboljšali kvalitetu vode za kupanje u Europi u posljednjih 40 godina. Tom su direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, a u kombinaciji s ulaganjima u pročišćavanje komunalnih otpadnih voda došlo je do drastičnog smanjenja količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koja se ispušta u vodotokove. Lokalna tijela dužna su prikupljati uzorke vode na službenim kupalištima tijekom sezone kupanja. U uzorcima se potom traže dvije vrste bakterija čija prisutnost ukazuje na onečišćenje kojemu su uzrok otpadne vode ili otpad životinjskog podrijetla.

Vijesti: