Lošinj i Susak dobivaju brodsku vezu s Trstom

U sklopu europskog projekta MOSES koji se odnosi na pomorsko i multimodalno povezivanje područja Sjevernog Jadrana, Lošinj i Susak dobiti će brodsku liniju s Trstom. Regija Friuli Venezia Giulia...

U sklopu europskog projekta MOSES koji se odnosi na pomorsko i multimodalno povezivanje područja Sjevernog Jadrana, Lošinj i Susak dobiti će brodsku liniju s Trstom.

Regija Friuli Venezia Giulia vodeći je partner u tom projektu, a uz Primorsko-goransku županiju sudjeluje i Istarska županija te talijanska regija Molise.”PGŽ će u okviru svog dijela projektnih zadataka koordinirati  Pilot aktivnosti na uspostavi novih pomorskih veza na liniji između luke Trst, luka na području Istarske županije i luka Mali Lošinj i Susak. U tu svrhu provest će se i sanacija operativnog mola i izgradnja obalnog zida u  luci Susak, a plan je da linija start već za ovu turističku sezonu i to u eksperimentalnoj fazi, dakle da se provjeri interes za korištenje te nove brodske veze iz  Trsta. PGŽ je ovaj projekt primarno zanimljiv zbog razvoja turizma kroz bolju pomorsku povezanost , a uz to dobit ćemo sredstva za obnovu lučke infrastrukture na otoku Susku“, istaknula je zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Marina Medarić.

Cilj projekta je poboljšati pomorske i multimodalne transportne usluge između Italije i Hrvatske u cilju uspostavljanja kvalitetnijih i održivih prekograničnih veza. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.175.085,00 eura, dok ukupan proračun Primorsko-goranske županije iznosi 312.850,00 eura.

Vijesti: