Luka Burilović, HGK: Radne kvote za turizam nisu trajno rješenje, već gašenje požara

U Zagrebu u hotelu Westin danas je održana konferenciija „TURISTIČKI DJELATNIK: Izazovi i mogućnosti“, u organizaciji Ministarstva turizma i partnera.  Ciljevi konferencije su bili utvrditi stanje na tržištu rada...

U Zagrebu u hotelu Westin danas je održana konferenciija „TURISTIČKI DJELATNIK: Izazovi i mogućnosti“, u organizaciji Ministarstva turizma i partnera. 

Ciljevi konferencije su bili utvrditi stanje na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva u razgovoru s ključnim dionicima te uz korištenje dostupnih statistika, uskladiti potrebe poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma, predstaviti koncept i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, predstaviti i analizirati zanimanja budućnosti u turizmu te predstaviti nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Luka Burilović, HGK: Nije dovoljan set mjera za „ovdje i sada“, već dugoročan plan.

Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3.800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1.200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za „ovdje i sada“, već dugoročan plan.“ istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji „Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti“. 

Foto: HGK

Također, poručio je kako je ključno poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage te kako u razvoju turizma uvijek trebamo imati na umu širu sliku gospodarstva.„Razvojem turizma s ponudom visoke kvalitete idemo prema cjelogodišnjem poslovanju. Za primjer mogu navesti zdravstveni turizam. To pak znači manje sezonaca i više radne snage sa sigurnim radnim mjestom i kontinuiranim izvorom primanja“, zaključio je Burilović.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a kazala je kako na uspjeh u turizmu utječu mnogi faktori. „Značaj turizma za našu zemlju je neupitan, ali naredna godina će biti izazovna zbog brojnih vanjskih čimbenika poput recesije u Italiji, usporavanja rasta Njemačke i povratka Turske kao destinacije. Turizmu je stoga bitna snažnija potpora Vlade kako bi bili konkurentniji. Zbog iseljavanja povećani su pritisci da se izjednače uvjeti rada s onima na tržištu EU“, naglasila je Deranja i pozvala da se smanji opterećenje rada ili snizi PDV kako bi se povećao investicijski potencijal turističkih tvrtki. 

Cappelli: Mi smo svi stavili ‘dresove’ sa strane i bacili se na rješavanje problema.

Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, ove godine je 20.000 nezaposlenih izrazilo želju za rad u turizmu, a za njih smo organizirali povezivanje s poslodavcima. Omogućili smo povratak umirovljenika u svijet rada na pola radnog vremena te povećali kvote za strane radnike, a sve to bi trebalo smanjiti pritisak na tržište rada“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. „Mi smo svi stavili ‘dresove’ sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko 2 milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike“, izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te uz usluge prodavati i znanje. 

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede je rekao da je turizam za naše gospodarstvo neprocjenjiv. Uz 12 milijardi eura prihoda prošle godine donosi i dizanje drugih povezanih grana, a naročito poljoprivredne i prehrambene industrije. „Postali smo destinacija poznata po gastronomiji i dobrim vinima, a bez turizma to ne bi bilo moguće. Što se tiče nedostatka radnika, o tome smo morali razmišljati prije pet godina kad je na burzi bilo 300.000 nezaposlenih, ali nije kasno i svi zajedno moramo raditi na tome da se situacija popravi“, poručio je Tolušić, uz napomenu da se ništa neće popraviti preko noći. 

U sklopu konferencije održane su dvije panel rasprave o tome kako privući i zadržati turističkoga djelatnika te kako upravljati ljudskim potencijalima i obrazovati ljude za turizam. Ciljevi konferencije su utvrđivanje stanja na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, usklađivanje potreba poslodavaca sa obrazovnim sustavom te analiza zanimanja budućnosti u turizmu. Zainteresiranima su također prezentirane mogućnosti korištenja EU fondova za zapošljavanje i edukaciju u sektoru turizma i ugostiteljstva. 

Zaključak konferencije od strane ministra turizma Gari Cappelli-a pogledajte dolje u prilogu.

POVEZANA VIJEST:

Povezane vijesti: