Male turističke destinacije pokazuju najveći interes za interpretacijsko vođenje

Turistička zajednica Općine Ližnjan prva je istarska turistička zajednica koja je prepoznala vrijednost petodnevnog tečaja “Certificirani interpretacijski vodič” udruženja Interpret Europe.  Netom završen tečaj u Šišanu peti je u...

Turistička zajednica Općine Ližnjan prva je istarska turistička zajednica koja je prepoznala vrijednost petodnevnog tečaja “Certificirani interpretacijski vodič” udruženja Interpret Europe. 

Netom završen tečaj u Šišanu peti je u nizu tečajeva organiziranih mahom u malim turističkim destinacijama u kojima je stasalo više od 40 vodiča interpretatora. Slijede novi tečajevi koji potvrđuju važnost interpretacijskog vođenja u valoriziranju baštine i stvaranju inovativnih turističkih proizvoda

Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe koje broji preko 800 članova iz 50 zemalja, dosad je osmislilo i provodi niz tečajeva za edukaciju profesionalaca s područja interpretacije baštine (vodič, domaćin, pisac, planer, oživljena povijest). Najdugovječnija i najrazrađenija edukacija svakako je tečaj “Certificirani interpretacijski vodič” koju, već skoro cijelo desetljeće, diljem Europe provode treneri udruženja Interpret Europe. 

U našoj zemlji održava ga prva hrvatska certificirana trenerica Iva Silla koja je ujedno autorica i voditeljica pripovjedačkih te gamificiranih turističkih obilazaka Zagreba pod nazivom Secret Zagreb.

Nakon Žumberka, Bakra, Šibenika i Kastva, po prvi puta u Istri ovaj je tečaj sredinom ožujka organizirala Turistička zajednica Općine Ližnjan čime je potvrdila činjenicu da upravo mala odredišta najbolje prepoznaju njegov potencijal. Za tečaj se tražilo mjesto više, a polaznici su, osim domaćih, u mali Šišan stigli iz Rovinja, Pule, Medulina, Fažane, Novigrada i Zagreba. 

Tečaj smatramo investicijom u stvaranje inovativnih turističkih proizvoda – Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan

Zahvaljujući radu na terenu i vrijednom proučavanju šišanske baštine, dosad zanemareni potencijal Šišana, stavljen je u fokus brojnih vodiča koji će ga odsada uključivati u svoja vođenja te mu time osigurati bogatije turističke sadržaje. ”Jako smo sretni što je Šišan, kao i cijela općina Ližnjan, tijekom dva vikenda u ožujku bili najproučavanije mjesto u Istri. Organiziranjem ovog tečaja napravili smo veliki iskorak u istraživanju i turističkom vrednovanju naše baštine, posebice Šišana i Ližnjana koji su zabljesnuli brojnim, dosad skrivenim, baštinskim pričama. S obzirom na to da su skoro svi polaznici k nama došli iz cijele Istre te da smo imali i četvero domaćih polaznika uključujući i mene, osim edukacije postignuta je i sjajna sinergija zbog koje optimistično gledamo u budućnost. Tečaj smatramo investicijom u stvaranje inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice koja predstavlja temelj očuvanja naše baštine” naglasila je Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan.

Jedini muški polaznik i veliki zaljubljenik u baštnu svog sela, bio je Claudio Grbac, svestrani Šišanac koji je uz posao u banci i uzgajanje maslina, izuzetno aktivan u Zajednici Talijana kao pjevač i plesač u folkoru te član zbora, kao i plesač u medulinskom folkloru, te član pulske klape. “Iznimno mi je drago da je upravo na našem području organiziran prvi ovakav tečaj jer smatram da je ovo odličan način za otkrivanje nepoznate baštine. Svi znamo za Arenu, Sv.Eufemiju i Eufrazijevu baziliku, ali ovim tečajem fokus je stavljen na skriveni dio Istre i dokazuje da se i namanje mjesto može baštinski vrednovati i promovirati. Ponosan sam kao Šišanac što je baština s kojom sam odrastao postala važna i prepoznata. Želeći se pridružiti nastojanjima TZ Općine Ližnjan namjeravam postati vodič jer želim da se ona kvalitetno valorizira. Svi gosti koje dolaze kod nas i borave u apartmanima trebaju bolje upoznati i odredište u koje su došli ”izjavio je Grabac.

Tečaj “Certificirani interpretacijski vodič” kroz 5 dana i 40 vrlo zahtjevnih sati, u kojima je čak 70% praktičnog rada, suočava vodiče (i sve one s iskustvom u vođenju) s redefiniranjem dosadašnjeg načina rada i strukturiranja tura te im daje nove alate za rad. Poticanje brige o zajedničkoj baštini, pretvaranje predmeta i pojava u iskustva, poticanje stvaranja dubljih, emocionalnih veza s naslijeđem, otkrivanje puta do dubljeg značenja sve su to postulati interpretacije baštine koje treneri praktičnim radom prenose na polaznike.

Trenerica Iva Silla izuzetno je zadovoljna proaktivnom grupom polaznika u Šišanu, a o daljnim koracima kaže: “Sljedeći tečaj počinje ubrzo u Vrsaru, organizira ga TZ Grada Vrsara u sklopu slovensko-hrvatskog projekta Uživam tradiciju. Nakon ljetne pauze u kojoj su vodiči zauzeti vođenjima u Hrvatskoj i izvan nje, kreće sljedeći ciklus tečajeva za koje su zanimanje pokazala i kontinentalna odredišta. Razvoj interpretacije baštine u punom je zamahu što me kao trenericu izuzetno raduje. Raznovrsna i bogata baština naše zemlje fantastična je osnova za kreiranje kreativnih i održivih turističkih sadržaja, a ovaj tečaj predstavlja kvalitetan i odmah primjenjiv alat za postizanje tog cilja” zaključila je Iva Silla.  

Rastu i razvijaju se oni koji žele tržišni razvoj, koji su proaktivni i koji ruše status quo, bez obzira koliko “mali ili veliki” bio. Da je netko prije 5 i više godina rekao da će ljudi iz Zagreba sjesti u auto i vikendom doći u Baranju samo zbog gastronomije smijali bi se i proglasili ga ludim. No, to je realnost i jedna “mala” Baranja se pozicionirala kao TOP destinacija u Slavoniji.

Zašto se sutra ne bi slična priča ispričala u Ližnjanu? Svakako da je moguće, sve je do ljudi.

Vijesti: