Mali Lošinj dobio priznanje za odgovorno upravljanje turizmom

Organizacija Responsible Tourism Partnership već godinama u sklopu svjetskog turističkog sajma u Londonu dodjeljuje WTM Responsible Tourism Awards (Nagrade za odgovorni turizam). Među istaknutima ove godine našla se i...

Organizacija Responsible Tourism Partnership već godinama u sklopu svjetskog turističkog sajma u Londonu dodjeljuje WTM Responsible Tourism Awards (Nagrade za odgovorni turizam).

Među istaknutima ove godine našla se i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja zbog odgovora na izazove uzrokovane virusom COVID-19. 

Tako je TZ Malog Lošinj dobila priznanje zbog protokola koji je u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Epidemiološkom službom i ostalim dionicima u destinaciji, osmislila u slučaju sumnje na zarazu COVID-19.

Kao što smo pisali, plan predviđa svojevrsnu „Policu osiguranja“, odnosno, novčanu naknadu štete za iznajmljivače privatnog smještaja i troškove samoizolacije gosta, brzu koordinaciju vlasti u slučaju sumnje na zarazu, kao i siguran povratak u matičnu zemlju.

/ / / TZ Malog Lošinja sufinancira povratne karte za trajekt – FERRY FREE

/ / / TZ Lošinja napravila “Policu osiguranja “ za goste u slučaju

Osim spomenutog, priznanje je dodijeljeno i zbog jedinstvene FERRY FREE akcije u kojoj su sudjelovali svi – od velikih turističkih organizacija do malih iznajmljivača. Svi gosti koji su u rujnu boravili na otoku Lošinju dulje od 7 noći u komercijalnim smještajnim kapacitetima dobili su umanjenje završnog računa smještaja u vrijednosti povratne trajektne karte.

Foto: TZ Lošinj

Odgovorni turizam je ono što zajednički radimo u destinaciji kako bismo ostvarili cilj. Izraz „održivo“ se prečesto koristi samo u apstraktnom smislu. Održivost je ambicija, a odgovornost zahtijeva da pokažemo što radimo kako bismo turizam učinili boljim i da budemo transparentniji u onome što postižemo, zajedno“ Istaknuo je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja

Ove se godine, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, dodjela održala online te se i sam sajam od 9. do 11.11. održava virtualno, prvi put nakon 40 godina. Potaknuti situacijom, suci su odlučili pohvaliti tvrtke i odredišta koja preuzimaju odgovornost i baviti se globalnim izazovom COVID-19 te istaknuti tvrtke i odredišta koji su preuzeli odgovornost i pozabavili se mnogim izazovima ove pandemije.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja prepoznata je kao donositelj promjena koji vodi k tome da turizam učini održivijim preuzimajući odgovornost za smanjenje negativnih i povećanje pozitivnih utjecaja turizma” zaključuje Cvitković.

A kako se pripremaju za sljedeću godinu na Malom Lošinju, saznajte u nedavnom intervjuu s Daliborom Cvitkovićem, dolje u prilogu.

/ / / DALIBOR CVITKOVIĆ, TZ MALI LOŠINJ: PUNO SMO PAMETNIJI I SPREMNIJI NA IZAZOVE KOJI DONOSI TURIZAM U VRIJEME KORONAVIRUSA

Autor naslovne fotografije: Sandro Puncet

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN